Yüreğir Belediyesi’nin başlattığı “Ölümsüzlük Şehri Misis” projesini incelemek üzere bölgeye gelen akademisyenler, tarihi dokuya hayran kaldılar.
Adana’nın Yüreğir İlçesi’nde tarihi 7 bin yıl öncesine dayanan ve Lokman Hekim’in bulduğu ölümsüzlük ilacını Ceyhan nehrine düşürerek kaybettiği efsanesiyle ünlü Misis Antik Kenti görenleri kendine hayran bırakıyor.
Yüreğir Belediyesi’nin başlattığı “Ölümsüzlük Şehri Misis” projesine Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden toplantı ve inceleme yapmak üzere gelen öğretim üyeleri de bu hayranlıklarını gizleyemediler.
Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi (ICOMOS) üyeleri Misis’te devam eden Roma dönemine ait 2 adet su değirmeni, kervansaray ve cami yenileme çalışmalarını incelediler.
Yapılan çalışmaların çok isabetli ve ehil ellerde yapılmasından mutluluk duyduklarını ve “Bütün insanlığın ortak mirası olan kültürel ve doğal varlıkların dünyaya tanıtılmasını sağladıkları için Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ve ekibine teşekkür ediyoruz” dediler.
Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan “Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi’nin” çok yönlü olarak devam ettiğini belirterek “Bölgede bulunan tüm tarihi yapılar özgün yapısına kavuşturuluyor. Bunun yanı sıra arkeolojik kazılar 2012 yılından bu yana Yüreğir Belediyesi koordinatörlüğünde Adana Arkeoloji Müzesi başkanlığında, Roma İtalyan Uluslararası Araştırma Merkezi ve Pisa Üniversitesi işbirliğinde devam ediyor.
Kazılarda elde edilen bulgulara göre Misis 7 bin yıllık geçmişi olan bir yer. Arkeolojik kazılar devam ettikçe tarihe ışık tutacak çok önemli eserlerin ortaya çıkacağı tahmin ediliyor.
Biz Yüreğir’i sadece Türkiye’ye değil, tarihi ve doğal güzellikleriyle dünyaya tanıtacak bir projeyi yürütüyoruz. Bu projelerimizle turizm açısından Adana’ya önemli katkılar sağlayacağını tahmin ediyoruz’’ şeklinde konuştu.