Sıcak yaz aylarında vücudumuz için yararlı olan meyveleri tüketmek gerekiyor. Yazın bazı meyveler serinletici özellikleri nedeniyle vazgeçilmez olarak hemen her evin buzdolabında bulunuyor. Uzmanlara göre meyveler de tıpkı sebzeler kadar mineral ve vitamin içerikleri açısından zengin besinler. Uzmanlar meyvelerin dengesiz beslenmeye bağli şişmanlık ve kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, bazı kanser türleri, kronik hastalıkların oluşma riskini azalttığını belirtiyor. Sağlıklı beslenmek için her öğünde taze meyve tüketilmeye çalışılması gerektiğinin altı çiziliyor. İşte yaz aylarının vazgeçilmez meyveleri ve faydaları…
Karpuz: Yaz aylarında en çok tüketilen meyvelerin başında gelen karpuzun birçok faydası mevcut. İçerisinde bulunan likopen sayesinde kalp ve damar sağlığının korunmasında önemli rol oynar. Likopen maddesi kemik sağlığının korunmasında da yardımcı oluyor. Kan basıncının düzenlenmesini sağlar. Kalsiyum ve potasyum ihtiyacınızı karşılar. A vitamini ile cildin nemli kalmasını sağlar. Erken yaşlanmayı önler. Kilo vermeye yardımcı olur.
Üzüm: Üzüm yaşıyla kurusuyla vücuda çok fazla faydası bulunuyor. Antioksidan içeriği sayesinde kan değerlerini normal seviyede tutar ve kolesterolü dengeler. Sindirim sistemini güçlendirerek hazımsızlığı giderir. Meme kanseri oluşumunu engeller. Vücuda enerji vererek, yorgunluk ve halsizlik gibi sıkıntıları giderir.
Şeftali: Yaz mevsiminin en sulu ve renkli meyvelerinden birisi olan şeftali, hoş kokusu ve tatlı kıvamında ki tadının yanı sıra bir çok hastalığa da iyi geliyor. Şeftali içerisinde barındırdığı besin değerleri ile sindirim sistemini güçlendirir. Böbreklerde oluşan kum ve taşın atılmasını sağlar. Kabızlık sorunlarını çözer. Kanser hücrelerinin yayılmasını engeller. A vitamini içermesi sebebi ile kemik sağlığını korur. Ağız kokusunu giderir. Kanı temizler.
Kavun: Kavun sert kabuklu ama içi sulu süngersi yapısıyla bol vitamin kaynağıdır. Kavun A, B ve C vitaminleri açısından çok zengin bulunuyor.Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kalp sağlığına iyi geliyor. Kanseri önlüyor. İdrar söktürücüdür.
İncir: Tam mevsimi olan incirin faydaları saymakla bitmiyor.Yüksek oranda lif kaunağı olan incir bağırsakları harekete geçirerek kabızlığı önlüyor. Beyaz incir içerdiği yüksek miktarda kalsiyum sayesinde kemikleri güçlendirir. Kemik sağlığını korur. Kalp ve damar hastalıklarını engeller.
Kırmızı erik: C vitamini içeren erik; kalp hastalığı, katarakt ve bazı kanserlerin önlenmesinde büyük rol oynuyor. Kabızlık ve sindirim sorunlarına iyi geliyor. Kalbi koruyor ve inme riskini azaltıyor. Düşük glisemik indekse sahip olduğu için kan şekerini dengelemeye yardımcı oluyor.
Kayısı: Kayısının bir numaralı özelliği kabızlığa iyi gelmesidir.Lif açısından zengin olan kayısı, tok tutar ve bu sayede zayıflamayı kolaylaştırır. Kemik yapısını güçlendirir. Kan yapımını arttırarak kansızlığa iyi gelir. Ülser oluşumunu önler.
Vişne: Vişne kırmızı meyveler grubunda yer alıyor. Kırmızı meyve ve sebzeler, antioksidanlar bakımından zengin. Fitokimyasallar, parlak renkli meyve ve sebzeleri renkli renkleriyle verir. Antosiyaninler, özellikle, sağlıklı dolaşımını teşvik eder, uygun sinir fonksiyonunu sağlar ve kanser karşıtı özellikleri bulunuyor.
(G.Ş)
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa