Türklerin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gitmek için aldığı Schengen vizesi bu yıl tam bir çileye dönüştü. Gereken tüm işlemler, ödemeler yapılıyor ancak Schengen vizesi almak isteyenler son dönemde Avrupa ülkelerinden sık sık ret yanıtı alıyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili yazdığımız haberde neden ret yanıtı aldığını belirtmiştik. Schengen vizesi almak isteyen Türklerin çoğunun 10. maddeden ret cevabı aldığını yani Avrupa Birliği ülkelerinde kalış nedenlerinin pek inandırıcı gelmediği için olumsuz cevap aldığını belirttik. (Haberi buradan okuyabilirsiniz) Peki vize başvurusu reddedilenler ne yapabilir? Tekrar başvurabilir mi?
Konuyla ilgili Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu, vize başvurusunun reddedilmesinin çeşitli sebepleri olabileceğini belirtti. Konsolosluk, eksiksiz, seyahat amacınız hakkında net olan ve denetlenebilir belgeler ibraz etmek suretiyle yeniden başvurulabileceğini bildirdi.
Karara itiraz edebilirsiniz
Konsolosluk, vizesi reddedilenler için şu bilgi notunu paylaştı:
Vize başvurunuz reddedilmiş ise ve bunun sebebini anlayamadıysanız, vize bölümünde verilmiş olan kararın tekrar incelenmesini talep edebilirsiniz. (resmi merciin vermiş olduğu karara itiraz etme hakkı)
Ya şahsen itiraz edebilirsiniz veya başka birisini (örn. Avukat veya herhangi temsilci) yetkili kılabilirsiniz. Birisini yetkili kıldığınız takdirde sizin tarafınızdan imzalanmış bir vekaletname gerekmektedir. 18 yaşını doldurmuş ve daha küçük olan çocukların itirazı velayet sahibi veya sahipleri tarafından edilmesi gerekmektedir.
Red cevabında yasal düzenlemeye ilişkin bilgilendirme var ise (örneğin Schengen vizesinde) dikkat edilmesi gereken husus aşağıdaki gibidir:
– Red cevabının verilmesinin en geç bir ay sonrasında Vize bölümüne itiraz dilekçesi ulaşmış olması gerekmektedir.
– İtiraz dilekçesi Almanca dilinde yazılı ve şahsen imzalanmış olarak (Faks, posta yolu ile veya tarayıcıdan geçirilip elektronik postaya ek olarak) ibraz edilmesi gerekmektedir. Belirli bir form mevcut değildir. Ayrıca vize bölümüne göndermiş olduğunuz itiraz dilekçesini iliştirilebilmek için Red cevabında yer alan altı veya yedi haneli rakam kodu, isminizi, doğum tarihinizi ve elektronik posta adresini vermeniz rica olunur.
– İtiraz dilekçenizde bir açıklama bulunması uygundur. Size verilmiş olan red cevabında gösterilen sebeplere değinmeniz rica olunur. Yazınızda beyan etmiş olduğunuz sebepleri mümkün oldukça Almancaya tercüme edilmiş evraklarla belgeleyiniz. Vize bölümüne ibraz etmiş olduğunuz evrakların tekrar gönderilmesi gerekmemektedir.
– Yeniden ücret tahsis edilmemektedir.
Red cevabında yasal düzenlemeye ilişkin bilgilendirme yok ise dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdaki gibidir:
İtiraz dilekçeniz bir yıl içerisinde vize bölümüne ulaşması gerekmekte
– Red cevabının verilmesinin en geç bir yıl sonrasında vvize bölümüne itiraz dilekçesi ulaşmış olması gerekmektedir.
– Schengen vizesine ilişkin 2 ve 4 No`lu şıklara bakınız
İtiraz dilekçenin gönderilmesinin ardından vize bölümü tarafından yapılan ayrıntılı inceleme bir kaç ay (genellikle 3 aya kadar) sürebilmektedir. İtiraz dilekçesinin incelenmesinin ardından sizinle irtibata geçilecektir. Eksik evrak veya seyahat süresinin geçmesi nedeniyle red edilen Schengen başvurularına itiraz etmek yerine, tamamlanmış evraklar ve ücrete mukabil yeni bir seyahat tarihi belirleyerek yeniden başvuru yapmanızı tavsiye ederiz.
Red cevabına karşı mahkemede dava açılabilmektedir. Bu konuya ilişkin internette www.berlin.de/sen/justiz/gerichte/vg/.sayfasında bilgi edinebilirsiniz. Red cevabında yasal düzenlemeye ilişkin bilgi bulunması halinde dava açma süresi bilgilendirmenin tebligat tarihinden itibaren bir aydır. Red cevabında yasal düzenlemeye ilişkin bilgi bulunmaması halinde dava açma süresi tebligat tarihinden itibaren bir yıldır.
(GŞ)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur.