Vatandaşlar en çok bu 3 sorundan endişe ediyor
Koronavirüs ve ekonomik sorunların gündemden düşmediği bu günlerde vatandaşların en önemli üç sorunu sırasıyla, olası İstanbul depremi, ekonomik sorunlar ve ulaşım olarak ifade edildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İstatistik Ofisi, ev içi gündeminden duygu durum seviyelerine, ekonomik tercihlerinden iş memnuniyetlerine kadar birçok başlıkta İstanbul halkının nabzını tutan “İstanbul Barometresi” araştırmalarına devam ediyor. Yayınlanan İstanbul Barometresi Kasım 2020 Raporu’na göre; evde en çok Covid-19, ekonomik sorunlar ve İzmir depremi konuşulmuş. İstanbulların gündemini Koronavirüs, Kanal İstanbul ve Formula 1 işgal etmiş.
Türkiye gündeminde neler var?
Türkiye gündemi ise şu konulardan oluşuyor: Yüzde 41,7 İzmir depremi, yüzde 16,1 Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’in aşı çalışmaları, yüzde 12 döviz kuru hareketliliği. Katılımcılara yöneltilen “Sizce İstanbul’un en önemli sorunu nedir?” sorusuna; yüzde 60,4 olası İstanbul depremi, yüzde 52,6 ekonomik sorunlar, yüzde 41,1 ulaşım yanıtını verdi.
Türkiye ekonomisi ne olacak?
Türkiye ekonomisinin yakın dönemde kötüleşeceğini düşünenlerin oranı Ekim ayına göre azalarak yüzde 55,1’e geriledi. Ekonominin yakın dönemde iyileşeceğini düşünenlerin oranı Ekim ayına göre artarak yüzde 22,8’e çıktı. Ekonominin seyrinin değişmeyeceğini düşünenlerin oranı ise Ekim ayına göre artarak yüzde 22,1 oldu. Kendi ekonomisinin yakın dönemde kötüleşeceğini düşünenlerin oranı ise Ekim ayına göre artarak yüzde 55,3’e yükseldi.
Geçinecek kadar para kazanamayanlar yüzde 60’a ulaştı
Ankete katılanların yüzde 60,2’si geçinecek kadar para kazanamadığını, yüzde 36,3’ü geçinecek kadar para kazanabildiğini belirtti. Katılımcıların yüzde 49,6’sı çalıştığını belirtti. Çalışan katılımcıların yüzde 73,7’si işinden memnun, yüzde 18,4’ü ise memnun olmadığını, yüzde 28,7’si ise işten çıkarılma korkusu duyduğunu söyledi.
Öte yandan katılımcıların sadece yüzde 3,5’i bu ay birikim yapabildiğini ifade etti. Yatırım araçlarını kullanan katılımcıların sayısı bir önceki aya göre azalarak yüzde 6,7 oldu. Yatırım yapan katılımcıların yüzde 56,1’i altın, yüzde 43,9’u döviz aldığını belirtti.
Kredi kartını ödeyemeyenlerin sayısı arttı
Kredi kartı kullanan katılımcılardan kredi kartı ekstresinin tamamını ödeyenlerin sayısı, bir önceki aya göre azalarak yüzde 36, asgari tutarı ödeyenlerin sayısı aynı seviyede gerçekleşerek yüzde 33,2, kredi kartı borcunu hiç ödemeyenlerin sayısı ise artarak yüzde 18,6 oldu. Katılımcıların yüzde 72,6’sı bin TL, yüzde 87,6’sı 5 bin TL tutarında beklenmedik acil bir harcamayı kendi imkânları ile karşılayamayacağını belirtti.
(BY)