Gün içerisinde doğal olan olmayan yiyecek ve içecekler tüketiyoruz. Bu besinlerin insan sağlığına faydalı ve zararlı yönleri var. Uzmanlara göre ağız ve dişlerimiz birçok zararlı bakteri ile karşı karşıya geliyor. Bu sebeple ağız ve diş sağlığına dikkat etmeliyiz. Çocukluktan beri diş fırçalama konusunda aile ve okulda ne kadar eğitim verilse de bu konu da toplum olarak bu alışkanlığı sahip değiliz. Bu yüzden de ileri yaşlarda diş rahatsızlıkları ile çok karşılaşıyoruz. Peki ağız ve diş sağlığı nasıl olmalı?
Günde 2 kez fırçalayın
Öncelikle günde 3 öğün yemek yesek dahi uzmanlar diş fırçalamayı günde 3 kez değil 2 kez önermektedir. Dişlerinizi fırçalarken dişlerinizde bulunun yemek parçalarını diş etlerinden arındırmak için diş etlerinin diş ucunuzu doğru fırçalanması gerekir. Eğer ki diş yüzeyinde yuvarlak bir daire oluşturarak fırçalarsanız dişlerinizde gıda parçaları diş etlerinize gidebilir.
Diş fırçalama teknikleri
Diş fırçalamaya hangi yönden başlıyorsanız o yönü en son fırçalayın. Çünkü ilk fırçayı aldığınızda dişlerinize uyguladığınız direnç daha sert olacağından diş etlerinde çekilme yaşanabilir. Dişin dış yüzeyini fırçaladıktan sonra iç yüzeyini fırçalamayı unutmayın.
Diş fırçalamayı bitirdiğinizde dilinizin üstünü dil temizleyiciler ile fırçalayın. Diş plağında tartar oluşumunu önlemek için diş fırçalamasından sonra diş ipi kullanarak diş aralarını temiz olmasına dikkat edin. Ağızın genel temizliği için bakteri önleyici dezenfektan ağız suları kullanın.
Diş sağlığınız için dikkat etmeniz gerekenler
Ebeveynler ağız ve diş bakımına ne kadar özen gösterirse çocuklar da o kadar özen gösterir. Çocuklarla diş fırçalamayı eğlenceli hale getirerek alışkanlık kazandırın. Diş macununu ne kadar az köpürürse diş temizliğiniz daha iyi olur. Çünkü ağzınızda oluşan köpük diş fırçalama süresini kısaltır.
Diş fırçasının yapısı bozulmuş ve 3 ay geçmişse yenisi alın. Ayrıca 6 ayda bir diş kontrolüne gidin. Tükettiğiniz besinlerin şekerli, asitli, çok sıcak veya soğuk olması da diş eti ve dişlerinize zarar verir. Çay, kahve ve sigara kullanımı da ağız ve diş sağlığınızı olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden bu tür besinleri az tüketmeniz daha yararlı olacaktır.
(SK)
Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa