Uçak bilet fiyatlarının yüksek olmasını eleştirenlere soru
Yurtdışında yaşayan ve Türkiye’ye uçakla seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın en büyük sıkıntısı bilet fiyatlarının yüksek olması. Özellikle okul tatillerinde ve yaz aylarında fiyatların yüksek seviyeye çıkması, kalabalık aileler zora sokuyor. Kişi başına ortalama 400-500 Euro (Hatta bazı şehirlerde 700 Euro’ya kadar çıkıyor) ödemek zorunda kalan aileler “Bilet fiyatları o kadar yükseldi ki, 5-6 kişilik bir aile sadece gidiş dönüş biletine 3000 Euro veriyor. Buna bir de diğer tatil masrafları eklenince ailenin cebinden 5000-6000 Euro para çıkıyor. Bu çok yüksek bir miktar. Bir çok aile bu parayı karşılayamadığı için yazın izine gidemiyor. Ya bir kaç yıl para biriktiriyorlar ya da bir arkadaş veya yakınından borç alarak gidebiliyorlar” diye şikayette bulunuyorlar.
3 gün yerine 3 saatte memlekete varıyorsunuz
Ancak bir de olayın diğer tarafına bakmak gerekir. Fiyatların yüksek olduğunu kabul eden karşı görüşteki vatandaşlarımız ise “Evet fiyatlar yüksek ancak bu sadece Türkiye uçuşları için geçerli değil. Bütün ülkelerdeki havayolu şirketlerinde aynı. Ayrıca uçakla seyahat etmek bir ayrıcalık. Otomobille 2-3 günde yollarda perişan olarak memlekete varmak varken sadece 3-4 saatte hedefe varıyoruz. Bu rahatlığın karşılığında da biraz daha fazla ücret ödenir. Ne var bunda?” diye eleştiride bulunuyorlar.
Uçak bilet fiyatı mı kalite ve hizmet mi?
Bir çok kişi, bilet fiyatı karşılığı alınan hizmete de bakmak gerektiğini savunurken “Örneğin Türk Hava Yolları’nda hem havalimanında hem de uçak içinde kaliteli bir hizmet alıyorsunuz. Yolcu rahat bir şekilde hedefe ulaşıyor. Kilo hakkı var, yemek var, güler yüz var. Önemli olan bu hizmeti almak. Bilet fiyatının daha düşük olduğu ancak bütün bu hizmetlerin olmadığı havayollarını da biliyoruz. İnsanların ne istediğine karar vermesi gerekiyor. Kaliteli bir hizmet mi istiyorsunuz yoksa ucuz bilet mi. Her ikisi mümkün değil. Her şeyin bir bedeli var” görüşündeler.
Aktarmasız uçmak daha önemli
Yıllarca aktarmalı uçuşlarla Türkiye’de memlekete uçtuklarını belirtenler ise “Bir günümüz yollarda geçiyordu. Aktarma uçuşları arasında saatlerce havalimanında bekleyerek ailecek perişan oluyorduk. Bugün baktığınızda havayolu şirketleri Türkiye’nin her köşesine aktarmasız uçuş düzenliyor. Uçuş ağlarını genişletiyorlar. Bunun da elbette bir maliyeti var. Eskiden kendi memleketine ulaşmak için farklı şehirlerde aktarma yapmak zorunda kalanlar, bugün Avrupa’da yaşadıkları şehirden uçağa binip memleketlerinde iniyorlar. Bu hizmet karşılığı istenen ücreti de yüksek buluyorlar” yorumunda bulunuyorlar.
Sizce bu tartışmada kim haklı?
(A)