Uçakla yolculuk yapanlar sık sık havalimanında beklemek zorunda kalıyor. Bazı uçuşlarda kısa süreli rötarlar yaşanıyor, bazılarında ise gecikme yolcunun sabrını zorlayacak uzunlukta olabiliyor. Bu tür gecikmelerde yolcunun haklarını iyi bilmesinde fayda var. Çünkü bazı durumlarda yaşanan rötar karşılığında havayolundan ödediğiniz paranın bir miktarını geri alabiliyorsunuz. Haklarından habersiz olan yolcular herhangi bir talepte bulunmayıp yüzlerce Euro’dan vazgeçmiş oluyor. Eğer kalabalık bir aileyseniz ve yolcu başına ödeme geri alırsanız, bu oldukça yüksek bir meblağ olabiliyor. Bu sebeple öğrenmekte ve gerektiğinde bu haktan faydalanmakta fayda var.
Yolcular soruyor
Peki yolcular hangi durumlarda havayolundan tazminat isteyebiliyor? Birçok yolcu şu soruyu gündeme getiriyor: “Uçuşum gecikti. Bize verilen bilgiye göre uçakta teknik bir arıza oluşmuş. Bunu tamir etmeleri uzun sürdüğü için saatlerce havalimanında beklemek zorunda kaldık. Bu durumda biz havayolundan para isteyebilir miyiz?” Bu gibi durumlarda yolcunun şunu bilmesi gerekiyor: Sizin havayolu şirketinden tazminat talep edebilmeniz için rötara havayolunun sebep olmuş olması gerekiyor. Örneğin uçağın arıza yapması böyle bir sebep. Yani bu gecikmeden havayolu sorumlu. Çünkü şirket uçaklarının bakımını yapmakla ve uçuş saatine kadar hazır bulundurmakla yükümlü. Eğer bu görevini yerine getirmiyorsa o zaman yolcunun bekleme süresini maddi olarak karşılamak zorunda.
İlginizi çekebilir: Bilet parasının iade edilmesini bekleyenlere kötü haber
Tazminat için 3 saat kuralı
Ancak şunu da bilmek gerekiyor ki rötar en az 3 saat olmalı. Ancak 3 saati aşan gecikmelerde yolcuya ödeme yapma zorunluluğu doğuyor. Bunun altındaki gecikme sürelerinde ödeme yapılmıyor. Uçağın hangi ülkeden havalandığının da bir önemi yok. Eğer Avrupa Birliği ülkelerinden uçuyorsanız veya AB ülkelerindeki br noktaya uçacaksanız hakkınızı arayabilirsiniz. Çünkü Avrupa Birliği AB bağlantılı tüm uçuşlarda yolcuya bu hakkı tanıyor. Havayolu şirketinin merkezinin AB dışında olması durumu değiştirmiyor.
Grevlerde durum değişiyor
Yolcunun alacağı tazminatın ne kadar yüksek olduğu konusu farklı detaylara bağlı. Bu rötar süresine göre ve uçuş mesafesine göre değişiyor. Kimisi 100 Euro geri alabilirken, kimisi yüzlerce Euro alıyor. Ancak eğer rötar sebebi havayolundan kaynaklı değilse durum değişiyor. Örneğin kötü hava şartları sebebiyle uçağınız havalanamıyorsa herhangi bir hak talep edemiyorsunuz. Aynı şekilde havalimanlarında sık sık yaşanan grevler nedeniyle ortaya çıkan rötarlarda da tazminat alamıyorsunuz.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur