Türkiye’ye yolculukta Yunanistan yolu daha mı avantajlı?
Son gelen sayılardan da anlaşıldığı gibi bu yıl Türkiye’ye karayolundan seyahat edenlerde önemli bir artış var. Şu ana kadar 600 binden fazla vatandaşımız Türkiye’ye giriş yaptı. Sayı giderek artıyor ve yeni bir rekora doğru ilerliyor. Sayının bu sene bu kadar yüksek olmasının bir çok sebebi var. En önemlileri şunlar: Bir çok gurbetçi pandemi döneminde Türkiye’de tatil yapmadı. Evde zaman geçirdi. Şimdi durumun sakinleşmesi ile yollara koyuldu. Bir başka sebep de uçak biletlerinin çok yüksek olması. Bu sebeple kalabalık aileler otomobile yöneldi.
İki ayrı seçenek var
Ancak uzun bir aradan sonra karayolundan seyahat edenler yine kararsız kaldılar. Türkiye’ye yolculukta hangi güzergahı tercih etmeleri konusunda emin değiller. Bu hem gidiş, hem de dönüş yolculuğu için geçerli. Türkiye’ye seyahat edenler için seçenek olarak iki güzergah var. Sırbistan’ın Niş kentine varıldığında yol ayrımı geliyor. Ya Bulgaristan üzeri ilerleyip Kapıkule veya Hamzabeyli’den ülkeye giriş yapacaksınız, ya da Kuzey Makedonya / Yunanistan güzergahını seçip, Türkiye’ye İpsala veya Pazarkule sınır kapılarından giriş yapacaksınız.
Aradaki fark 148 kilometre
Yunanistan yolunun tek dezavantajı, diğerine göre biraz daha uzun olması ve yolculuk süresinin artması. Ancak bu artış büyük bir sorun değil. Vatandaşlarımız farklı ülkelerden geldikleri için örnek hesaplamamızda Sırbistan Niş kentinden Türkiye sınırına kadar olan mesafeyi inceledik. Çıkan sonuca göre iki güzergah arasındaki mesafe farkı 148 kilometre. Yani Yunanistan’dan seyahat edenler Türkiye’ye varmak için 148 kilometre daha fazla yol yapıyorlar.
Zaman kaybı çok değil
Süre açısından bakıldığında şöyle bir sonuç çıkıyor: Bulgaristan üzeri seyahat eden bir otomobil 604 kilometre sonra Türkiye’ye varıyor ve bu mesafeyi 6 saat 55 dakikada geride bırakıyor. Yunanistan üzeri giden bir araç ise 752 kilometre sonra memlekete giriş yapıyor ve yolculuk için 8 saat 15 dakika gerekiyor. Bu süreler tahmini süreler. Bunlara yolda verilen mola ve sınır kapılarındaki bekleme sürelerini de eklemek gerekir.
Yunanistan yolu daha rahat
İki güzergah arasında bir kıyaslama yapıldığında Kuzey Makedonya / Yunanistan yolunun çok bakımlı olması ve rahat bir yolculuk yapılması dikkat çekiyor. Özellikle Sırbistan Makedonya arasında yapılan yeni yollar da büyük bir avantaj. Sınır kapılarındaki bekleme süresi de genelde daha az. Bu sebeple bir çok kişi bu sene Yunanistan’a yöneliyor. Bu kararı verirken elbette Türkiye’deki hedef kentin neresi olduğu da önemli. Seyahat edeceğiniz bölge hangi yolu kullanmanız gerektiğini de önemli ölçüde etkileyecektir.
(A)