Uzun yolda meydana gelen trafik kazalarının çoğunda neden uykusuzluk ve yorgunluk. Erkek sürücülerin çoğu hatalı davranarak bütün ailesini tehlikeye atıyor. Avrupa’dan Türkiye’ye karayolundan yapılan yolculukta her yıl çok sayıda trafik kazası meydana geliyor. Ölüm veya yaralanma ile sonuçlanan bu kazalarda neden genellikle uykusuzluk ve aşırı yorgunluk oluyor. Bir an önce hedefe varma arzusu ile sürücüler hem kendilerini, hem ailelerini, hem de trafikteki diğer yolcuları tehlikeye atıyor.
Tank & Rast tesisleri tarafından Forsa şirketine yaptırılan bir araştırmanın sonucuna göre özellikle erkek sürücüler bu konuda çok hatalı davranıyor. Ankete katılan 30 yaş altı erkek sürücülerin sadece üçte biri uzun yolculukta uyuduğunu bildirdi. 45 yaş altındaki erkeklerin yarısı “10 saat direksiyon başında kaldıktan sonra uyuyorum” cevabını verdi. Her dört erkek sürücüden biri ise “12 saat araba kullandıktan sonra mola verip uyuyorum” dedi. Buna karşılık kadın sürücülerde ve 60 yaş üstü erkeklerde bu oranlar çok daha düşük. Yani bunlar daha sık mola veriyor ve daha az süre direksiyon başında kalıyor.
Türkiye yolculuğunda kaç kez mola veriyorsunuz?
Peki güvenli bir şekilde yolculuk yapmak için ne kadar arayla mola verilmesi tavsiye ediliyor? Uzmanlar, yorgun düşmemek için sürücülerin 2 veya 4 saat arayla mola vermesini tavsiye ediyor. Verilen molalarda hareket edilmesi ve temiz havada dolaşılması çok önemli. Ayrıca trafikte güvenli bir şekilde yolculuk yapabilmek için 6-8 saatten fazla araba kullanılmamalı, mutlaka uyku molası verilmeli.
Bazı sürücülerin adeta yarışır gibi araç kullanması, “Ben iyi şoförüm bana bir şey olmaz” gibi iddialarla yola çıkması çok sayıda trafik kazasının meydana gelmesine neden oldu. Bu nedenle hem kendiniz bu tür davranışlardan uzak durun, hem de çevrenizdeki genç sürücüleri ikaz edin.
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa