T.C. Bregenz Başkonsolosluğu, yıllık izin döneminde Türkiye’ye doğru yola çıkacak kişilerin aşağıdaki hususlarda dikkatli olması gerektiğini bildirdi:
1) Yolculuk yapacak vatandaşlarımızın pasaportlarını ve Avusturya vizelerini kontrol etmeleri, süresi bitmiş veya az kalmış ise yenilemeleri gerekmektedir. Türkiye istikametindeki Avrupa ülkeleri, karayolundan seyahatlerde Türk pasaportlarında genellikle asgari 6 ay süre olmasını talep etmektedir.
2) Avusturya pasaportu bulunanlar Türkiye’ye giderken Mavi Kartlarını mutlaka yanlarında taşımalıdırlar. Yabancı ülkelerde Mavi Kart taşımak kanunen serbesttir, yasak değildir.
3) Mavi Kartı olmayanlar ise yola çıkmadan önce internetten (www.evisa.gov.tr) vize almalıdırlar. Sınır kapılarımızda veya havaalanlarında vize verilmemektedir.
4) Reşit olmayan çocuk, tek başına veya anne – babası dışında biriyle seyahat edecekse muvafakatname alınması gerekmektedir. Bu belge ÖAMTC, ARBÖ, ADAC ve diğer Turing kuruluşlarından ücretsiz ve çok dilli olarak temin edilebilmektedir. Ayrıca çocuğun doğum kayıt örneği ile vekâleti veren kişinin pasaportunun fotokopisini yanında bulundurmaları tavsiye edilir.
5) Yabancı plakalı taşıt ile Türkiye’ye gitmek için son 1 yıl içerisinde en az 185 gün fiilen yurtdışında bulunulması gerekmektedir. Yurt dışından emekli olanların, Türkiye’ye ilk defa araç götürmeleri ve “Triptik Belgesi” ibraz etmeleri halinde bu şart aranmamaktadır. “Triptik Belgesi”, emeklilik belgesi ve geçerli bir kimlik ile Başkonsolosluğumuz noter bölümüne müracaat edilmesi halinde tarafımızdan düzenlenmektedir.
6) Şayet, başkasına ait bir araç ile Türkiye’ye gidilecekse, mutlaka önceden araç sahibinden vekâletname alınmalıdır. Bu vekâletnameler, ÖAMTC, ARBÖ, ADAC ve diğer Turing kuruluşlarından ücretsiz ve çok dilli olarak temin edilebilmektedir. Bu kuruluşların verdikleri vekâletnameler gümrüklerimizde geçerlidir.
7) Avrupa Birliği sınırları içerisinde veya Türkiye istikametindeki ülkelerde, bir kişinin üzerinde 10.000 Avro’dan fazla nakit para taşıması yasaktır. Bu durumdaki bir kişinin parasına polis tarafından el konulmaktadır.
8) Ülkemize gelen ve ülkemizden giden yolcuların gümrük mevzuatı uyarınca beraberlerinde getirecekleri veya yanlarında götürecekleri eşya, nakit ve ziynetlere ilişkin en doğru bilgiye hızlıca ve güncel şekilde ulaşmalarını sağlamak amacıyla, Ticaret Bakanlığı’nca “Yolcular İçin Gümrük Rehberi” mobil uygulaması hazırlanmıştır. İnternete ihtiyaç duymadan çevrimdışı ortamda hizmet veren sözkonusu mobil uygulama, cep telefonlarına ve tabletlere indirilebilmesi amacıyla Google Play Store ve Apple Store’a yüklenmiş olup, ücretsiz olarak kullanılmaktadır.
9) Türkiye’ye seyahatiniz öncesinde, bağlı bulunduğunuz hastalık kasasından A/TR 3 adlı Sağlık Yardım Hakkı Belgesi’ni (Urlaubskrankenschein) temin etmeniz önemle tavsiye edilmektedir.
10) Askerlik çağındaki vatandaşlarımızın Türkiye’ye gitmeden önce askerlik erteleme sürelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu yıl, 2000 doğumluların askerlik yükümlülüğü başlamış bulunmaktadır. Erteleme süresini geçirenlere, askerlik şubeleri tarafından idari para cezası uygulanmaktadır.
11) Tüzel kişilere ait taşıtların vekâletname ile Türkiye’ye getirilmesi halinde 30 (otuz) güne kadar süre verilir. Tüzel kişiliklere ait taşıtların vekâletname ile Türkiye’ye getirilmesi halinde aşağıda yer alan belgelerin gümrük idaresine sunulması gerekmektedir:
- Firma sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayını içeren vekâletname
• Tüzel kişiliklere ait taşıtları getirecek kişilerin şirket ortağı veya çalışanı olduğunu gösterir belge
• Yukarıda sayılan belgelerin noter veya konsolosluk onaylı tercümeleri
12) Karayoluyla seyahatlerde, araçların TÜV sürelerinin kontrol edilmesi, TÜV süresi bitmiş araçlarla yola çıkılmaması önem taşımaktadır.
13) Karayoluyla Türkiye’ye gidecek olan vatandaşlarımızın sürücü belgesi, araç ruhsatı ve yeşil sigorta poliçesini yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Sigortanız Türkiye’de geçerli değilse, gümrükte sigorta yaptırabilme imkânı mevcuttur.
14) Taşıtınızı Türkiye’de bırakıp yurtdışına çıkmak istediğinizde (örneğin uçakla), en yakın gümrük idaresine taşıtı kimsenin kullanmayacağına dair taahhütname vermeniz ya da taşıtınızı gümrük idaresinin gözetimine bırakmanız gerekmektedir. Siz yurtdışındayken, taşıtın başkası tarafından (birinci derece akraba dahil) kullanılması kesinlikle yasaktır.
15) Yabancı plakalı taşıtlarla ilgili detaylı ve güncel bilgilere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın https://www.gtb.gov.tr/…/YABANCI%20PLAKALI%20KARA%20TAŞITLA… uzantılı web adresinden ulaşılabilirsiniz.
16) Taşıt Ön Beyan Uygulaması: Yabancı plakalı özel taşıtlarıyla ülkemizin gümrük kapılarından giriş yapacak vatandaşlarımızın gümrük kayıt işlemlerini daha hızlı ve kolay yapılabilmesi amacıyla uygulamaya giren “Taşıt Ön Beyan Uygulaması”na https://uygulama.gtb.gov.tr/Tasit1OnBeyan/veya https://www.turkiye.gov.tr/gtb-tasit-on-beyan web adreslerinden erişim sağlanmaktadır.
17) Seyahat sırasında istenmeyen bir olayla (kaza, hırsızlık, seyahat belgelerinin kaybolması vs.) karşılaşılması durumunda, T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın 7 gün 24 saat hizmet veren +90 312 292 29 29 numaralı Konsolosluk Çağrı Merkezi aranarak yardım istenebilmektedir
(G.Ş)