Yurtdışından Türkiye’ye gerçekleştireceğiniz tatil ve seyahatlerinizde yabancı plakalı aracınızla giriş-çıkışlarınızda ihtiyaç duyabileceğiniz, bilmenizde sizler için faydalı olacak bilgileri derledik.
- Yabancı plakalı aracınızı Türkiye’ye getirmek için taşıtın kayıtlı olduğu ülkede olağan ikametinizin olmasının yanı sıra son 1 yılın 185 gününü yurtdışında geçirmelisiniz.
- Son 1 yıl içinde Türkiye’de 180 günden fazla kalmışsanız aracınızı Türkiye’ye getiremezsiniz
- İki yıllık yurtta kalma süresi dolmadan çıkış yaptıysanız arta kalan süreyi kullanabilmek için yurtdışı yerleşiklik şartını ( yurtdışında 185 gün ikamet süresini) sağlamanız gerekir. Sağlayamıyorsanız aracınızın girişine izin verilmez. Ancak, geçici ithal izin sürelerinin tamamını kullanmadan taşıtıyla Türkiye dışına çıkan yurtdışından emekliler için izin süresi içinde olmak koşuluyla, izinden kalan sürelerini kullanmak üzere taşıtıyla yeniden gelmeleri halinde 185 gün yurt dışında bulunma koşulu aranmaz.
- İki yıllık sürenizin tamamını kullandıktan sonra 185 gün süreyle araç getiremezsiniz. Farklı bir araçla gelseniz dahi aracın Türkiye’ye girişine müsaade edilmez. Ancak, Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde yerleşik kişilerin taşıtlarına yılda bir kez olmak üzere bir ay süre verilir.
- Aracın ikamet ettiğiniz yerde adınıza kayıt ve tescil edilmiş olması gerekir.
- Emekli veya çalışan olmanız fark etmeksizin aracınızı Türkiye’de iki yıl (730 gün) kullanabilirsiniz.
- Başkasına ait aracı vekâleten de getirebilirsiniz.
- Vekaleten getirilen aracın sahibinin de son 1 yılın 185 gününü yurtdışında geçirmesi gerekir.
- Türkiye’ye girişte ehliyetiniz, aracın yurtdışı mülkiyet belgesi ile Türkiye’de geçerli yeşil sigorta kartını yanınızda bulundurunuz.
- Sigortanız Türkiye’de geçerli değil ya da yoksa gümrükte sigorta yaptırabilirsiniz.
- Aracınızı sizden başka yurtdışında yerleşik (son 1 yılın 185 gününü yurtdışında geçirmiş) eşiniz,anne, baba ve çocuklarınız kullanabilir.
- Akrabalarınız da dahil üçüncü kişiler aracınızı, sizin içinde olmanız şartıyla ve sadece acil durumlarda kullanabilir.
- Aracınızı bırakıp yurtdışına örneğin uçakla çıkmak istediğinizde aracı kimsenin kullanmayacağına dair bulunduğunuz yere en yakın gümrük idaresine taahhütname vermeniz gerekir.
- Siz yurtdışındayken aracı hiç kimse kullanamaz.
- Yurtdışı yerleşiklik şartı olan 185 günlük ikamet süresi araçla her girişte kontrol edilir.
- Aracın yurtdışına süre bitiminden üç ay sonra çıkarılması, hak sahibi olmayan kişilerce kullanılması, satılması, kiraya verilmesi, taahhütname verilmeden yurtdışına araçsız çıkış yapılması vb. rejim hükümlerinin ihlali halinde Gümrük Kanunu’nun 238 inci maddesine göre işlem yapılır. Aracın gümrük vergilerinin dörtte biri oranında para cezası tahsil edilir ve araç yurtdışı edilir.
Kaynak: www.mfa.gov.tr
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa
Gümrük gov tr’nin soru cevap sayfasında 2 yıllık ithal iznini kullamış kişilerin tekrar 185 günlük yurt dışı ikametinden sonra yeniden ithal hakkı olduğunu bildiriyor. Sizin beyanınızda sadece bir defaya mahsus ithal izni olduğu bildiriliyor. Doğru bilgi paylaşımı adına beyanınızı tekrar gözden geçirmenizi temenni ederim. Selam ve saygılarımla.
İyi günler,
mesajınız için teşekkürler. Paylaştığımız bilgide, “sadece 1 defa getirebilir” diye bir bilgi yoktur. Yılda bir defa getirebilir bilgisi yer alıyor. Bunu mu kastettiniz?
Yazıdan alıntı:
“İki yıllık sürenizin tamamını kullandıktan sonra 185 gün süreyle araç getiremezsiniz. Farklı bir araçla gelseniz dahi aracın Türkiye’ye girişine müsaade edilmez. Ancak, Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde yerleşik kişilerin taşıtlarına yılda bir kez olmak üzere bir ay süre verilir.
Evet burada 2 yıl ithal iznini kullanmış olanların, 185 gün (6 ay) yurt dışı ikameti olsa bile tekrar 2 yıl ithal izni alamayacaklarını, yerine mağdur kalmamaları için sadece bir aylık bir süre tanınacağını anladım. Oysa ‘Gümrük gov tr’ Sayfasının soru cevap kısmında verilen cevaplarda 2 yıl ithal iznini kullanmış olanların aracıyla birlikte 185 gün yurt dışı ikameti gerçekleştirenlerin tekrar 2 yıl ithal izni alabilecekleri bildiriliyor. Ancak 185 gün yurt dışı ikameti olmayanlara sadece 1 ay ithal müsaadesi verileceği yazıyor. Hızlı cevabınız için teşekkür eder, esenlikler dilerim.
Mrb arkadaşlar ben babama ait arabayı babam yurd dışındayken türkıyede yabancı plakalı aracı kullanma hakkım olmamasına rağmen aracı kullandım ve yakalandım ve babamın yurd dışına çıkarken gümrükte vermış olduğu tahahüdnameyı ıhlal ettım ve tüm verılen cezaları ödeyerek aracı babam gerı aldı aracın normal şartlarda daha türkıyede kalma süresı bır yıl daha var ancak malatya günrük müdürlüğü bıze aracı tahahüdnameye uyulmadığından dolayı 7 gün içinde yurd dışına çıkarın dedı aksı taktırde kaçak dıruma düşçekmiş. Aracın normakde bır yıl daha trde kalma süresi var Sorum şu arkadaşlar herhangı bır gümrük kapısında gırış çıkış yaptırsak aracın normalde türkıyede kalan yasal bır yılını kullanabılırmıyız?
İyi günler, aracın “Giriş çıkış” yapması bir şey değiştirmez. Yetkililer bunu fark ederler ve siz aynı sorunla yine karşılaşmış olusunuz.
Sezon plakayla arabayla türkiyeye gelebilir miyim 4 aylık açılacak arabam ben sadece 30 gün kalacağım türkiyede mümkün mü, cevap verirseniz çok sevinirim
Merhabalar,
Sezon plakali arabayla türkiyeye gelebilir miyim. En kisa zamanda cevap.verirseniz mennun olurum.
İyi günler yurtdışına gidebilirsiniz, yani Türkiye’ye. Ancak plakanın geçerlilik süresini geçirmemelisiniz.