Karadeniz`i Doğu Anadolu üzerinden İran`a bağlayan Artvin-Rize-Ardahan karayolundaki Cankurtaran Geçidinde inşa edilen Cankurtaran tüneli açıldı. Tünel Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından hizmete girdi.
Arslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, “5 bin 200 metrelik Cankurtaran tünelleri iki gidiş, iki geliş çift tüp ama bu güzergah üzerinde üç tane tünelimiz, dört tane viyadüğümüz, dört tane de köprümüz var. Toplamı yaklaşık 14 kilometre iki gidiş, iki geliş güzergahı bugün itibarıyla hizmete sunmuş oluyoruz. ” dedi.
Arslan, yolun 12 kilometre kısalmış olmasının önemine işaret ederek, şunları belirtti:
“Özellikle kış şartlarında kar yağdığı zaman burası geçit vermez hale geliyordu. Geçit vermeyen bölgeyi Cankurtaran Tüneli ile geçit verir hale getiriyoruz. İsmi üzerinde Cankurtaran. Dolayısıyla canları kurtarmış olacağız. Para ile ölçülmez bir durumdur ama yaklaşık 100 milyon liralık bu yolun kısalmasına bağlı olarak her sene tasarruf sağlamış olacağız. Akaryakıttan, zamandan, araçların bakım onarımından, karbondioksit emisyonundan kaynaklı tasarruf sağlamış olacağız. ”
Arslan, Kars, Artvin, Ardahan üzerinden tır trafiğinin de kolaylıkla Gürcistan’a gelebileceğini kaydederek, “Bu ülkede 80 yılda 50 kilometre tünel yapabildik. En büyük tünel 3 bin 250 metre ile Bolu Dağı tüneliydi. Yapımı 19 yıl sürdü ve onu da AK Parti hükümeti olarak biz bitirdik. Cankurtaran Tüneli 5 bin 200 metre bugün itibarıyla hizmete verilen Türkiye’nin en büyük çift tüp tüneli olacak.” ifadesini kullandı.
Kaynak: www.ubak.gov.tr