Afet ve Acil Durum yönetimin (AFAD) ev sahipliğini yaptığı Avrupa Afet Risklerinin Azaltılması Forumu’nda Türkiye’nin afete en dirençli dört şehri seçildi.
Dünya’da afetler değil, afete hazırlıksız yakalanma ölümlere neden oluyor. Bu yüzden doğal afetlerde önceden alınması gereken birçok önlem bulunuyor. Bir şehrin afetlere dirençli olması, o şehirdeki topluluklarında doğal ya da insan kaynaklı afetlere karşı direnmesi gerekiyor. Bu dirençlilik, doğru şehir planlama ve altyapı çalışmalarının titizlikle yapılmasıyla meydana geliyor. Aynı zamanda sürdürülebilir kentsel planlama ve toplumun ortak çabaları konusunda gerekli sorumlulukları üstlenmiş bir yerel yönetimin bir araya gelmesiyle de ortaya çıkıyor.
Türkiye’nin dönem başkanı olduğu, Avrupa Afet Risklerinin Azaltılması Forumu (EFDRR) toplantısı; akademisyenler, özel sektör, Sivil Toplum Kuruluşları ve ilgili diğer kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Forumda Türkiye’nin afete en dirençli şehirleri Yalova, Antalya, İstanbul ve Kocaeli seçildi. AFAD ve UNISDR(Afet riskini azaltmak için Birleşmiş Milletler Bürosu) işbirliği ile desteklenen “Şehirler Dirençli Hale Geliyor- Şehrim Hazırlanıyor” kampanyası kapsamında afetlere hazırlıklı şehir olmak için belirlenen kriterleri yerine getiren şehirlere sertifikaları verildi. Daha önce Gaziantep’in aldığı sertifikayı almaya hak kazanan Yalova, İstanbul, Antalya ve Kocaeli’ne ‘Dirençli Şehir’ sertifikasına sahip oldular.