Türkiye’den yaşadığı Avrupa ülkelerine dönen vatandaşlarımız beraberinde getirdiği sigara sebebiyle mağdur olmaya devam ediyor. Dünkü haberimizde bazı Sılayolu ülkelerinde bir yolcunun vergi ödemeden yanında bulundurabileceği sigara miktarının sadece 2 Paket (Karton değil) olduğunu bir kez daha hatırlatmıştık (Haberi buradan okuyabilirsiniz). Bu sınırlama Bulgaristan, Macaristan veya Yunanistan gibi ülkeler için geçerli. Yani bu ülkeler üzerinden seyahat edildiğinde gümrük kontrolünde yanınızda yolcu başına 2 paketten daha fazla olduğu anlaşılırsa vergi ödüyorsunuz. Bir pakette 20 sigara olduğundan yola çıkıldığında bir yolcunun yanında en fazla 40 adet bulunmasına izin veriliyor. Bu sınırlama yetişkin yolcu başına geçerli.
AB dışından gelenlere farklı kural
Gurbetçilerin şunu unutmaması gerekiyor: Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde gümrük kurallarında önemli bir detay var. Bir yolcunun AB dışından getirebileceği gümrüksüz ürün sayısı ile AB içinden getirebileceği sayı arasında büyük fark var. Bir ülke AB dışından sadece 1 karton sigaraya izin verirken, bu sayı AB içinden 4 pakete çıkabiliyor. Buna dikkat etmeyen vatandaşlarımız zaman zaman hatalı davranıyor ve izin verilenden çok daha fazla ürünü yanına alıyor. Sonunda yakalanınca da yüksek miktarlar ödemek zorunda kalıyor.
Marketten alınan için de geçerli mi?
Konuyla alakalı yayınladığımız haberlerin altına gelen yorumlardan bile hala bazı vatandaşlarımızın kafasında soru işaretleri olduğunu görüyoruz. Bu soruların sebebi genelde kamuoyunda dolaşan hatalı bilgiler olduğu anlaşılıyor. Araştırılmadan özellikle sosyal medyada paylaşılan yanlış bilgiler yolcuların kafasını karıştırıyor. Örneğin bir okurumuz şunu sormuş: „Gümrükten alınan sigara ile marketten alınan sigara arasında bir fark olduğu söyleniyor. 2 paket kuralının sadece gümrükten alınan sigaralar için geçerli olduğu belirtiliyor. Bu doğru mu?“
Bulgaristan ayrım yapmıyor
Bu konuda ülkelerin gümrük kurallarında herhangi bir ayrım yapılmıyor. Yani ürünü nereden aldığınızın bir önemi yok. Sınır kapılarındaki satış mağazalarında aldığınız ürün ile markette aldığınız ürün için geçerli olan sınır aynı. Örneğin Türkiye’deki herhangi bir satış noktasından satın alınsa bile Bulgaristan sadece 2 pakete izin verecektir.
Hatalı bilgilere inanmayın
Bu konuda şu hatırlatmayı tekrar yapmak istiyoruz: Zaman zaman sırf satış yapabilmek için müşteriye hatalı veya eksik bilgi veriliyor. Örneğin müşteri satış görevlisine şunu soruyor: „Ben Almanya’ya gideceğim. Yanımda ne kadar tütün götürebilirim?“ Satış görevlisi „1 karton“ bilgisini verdiğinde aslında size doğruyu söylüyor. Ancak söylemediği veya bilmediği gerçek şu ki siz Almanya’ya karayolundan seyahat ederken transit geçeceğiniz birçok ülke sadece 2 pakete izin veriyor. Yani siz Almanya’ya daha varamadan birçok gümrükte sorun yaşayacaksınız. Elbette bu hatalı bilgiler her zaman kötü niyetli aktarılmıyor, birçok kez de bilgisizlikten kaynaklanıyor.
Uçakla sorun yok
Bu sebeple her yolcunun araştırmayı kendisi yapmasında fayda var. Türkiye’dekiler sizin geçeceğiniz her ülkedeki gümrük kurallarını bilemez. Karayolundan seyahat etme ile uçakla seyahat etme arasında da önemli farklar var. Örneğin uçakla Almanya’ya seyahat eden bir kişi yanında 1 karton götürebiliyor. Buna bir engel yok.
İçindeki ürün sayısı önemli
Özellikle havalimanlarında yaşanan bir soruna da dikkat çekmek istiyoruz: duty free shoplarda satılan tütün ürünlerinde sık sık 2’li veya 3’lü karton satışlarına rastlamak mümkün. Yani dışarda bakıldığında 1 karton gibi görünse de aslında 2 karton birden satılıyor. Bazı yolcular dikkatsizlikten bu detayı atlıyorlar. Yaşadıkları Avrupa ülkesine örneğin uçakla döndüklerinde havalimanındaki gümrük kontrolüne takılıyorlar. Yolcuya sorulduğunda „Yanımda 1 karton var“ diyor. Ancak görevli inceleme yaptığında aslında bunların 2 karton olduğunu fark ediyor. Bu durumda fazladan getirilen bir karton için vergi ödemek zorunda kalıyorsunuz.
Bu tür ürünleri hangi amaçla getirdiğinizin de bir önemi yok. Yani „Kendi kullanımım için getirdim“ veya „Bir arkadaşım sipariş vermişti onun için getirdim“ demenin gümrük memuru için hiçbir ödemi yok. Eğer sınırı aşıyorsanız her iki durumda da ceza ödüyorsunuz.
Sigara getirmek mantıklı mı?
Mantıklı olarak düşünüldüğünde özellikle karayolundan seyahat eden vatandaşlarımızın yanında tütün ürünleri getirmesi gereksiz. 2 paket sınırlamasından dolayı hangi güzergahtan giderseniz gidin mutlaka bir engelle karşılaşıyorsunuz. Her an ceza alma riski var. 2 paket getirmenin de büyük bir avantajı yok. Herhangi bir riske girmemek için en iyisi bu tür ürünleri hiç beraberinde getirmemek.
Ceza ödüyorlar
Bazı yolcuların sırf bir kaç Euro tasarruf yapmak için yanında tütün ürünü getirdiğini ancak gümrükte kontrole yakalanınca bunun kat kat fazlasını ceza olarak ödemek zorunda kaldığını unutmamak gerekir. Bu kişiler sonradan hep pişman oluyorlar ancak iş işten geçmiş oluyor.
Sırbistan’dan alıyorlar
Bazı yolcular ise Türkiye yerine örneğin transit geçtikleri Sırbistan’da sigara almayı tercih ediyorlar. Çünkü bu ülkede fiyatlar oldukça uygun. Ancak şunu unutmamak gerekir ki Sırbistan da Avrupa Birliği üyesi değil. Örneğin Sırbistan’da alınan ürünle Macaristan’a geçmeye çalıştığınızda yine aynı sorunla karşılaşacaksınız. Gümrük kontrolünde yanınızda ne olduğu sorulacak. Eğer 2 paketten daha fazla bulundurduğunuz anlaşılırsa yine ceza ödeyeceksiniz.
Durumu biliyorlar
Bu arada Macar yetkililer, birçok kişinin Sırbistan’dan bu tür ürünler getirdiğini biliyorlar. Bu sebeple de sıkı kontrol uyguluyorlar. Sırf bu alışverişi yapmak için Sırbistan’a seyahat edenler bile oluyor. Bundan dolayı Macar sınır kapılarında genelde kontroller de bu yönde gerçekleşiyor.
Ticaret amaçlı getiren de var
Avrupa Birliği ülkelerinde bavul dolusu tütün ürünleri getirenlerin olduğu da görülüyor. Bu kişilerin amacı bu ürünleri satıp para kazanmak. Bu durumda ticari amaç fark ediliyor ve kişinin ödemesi gereken ceza da artıyor. Hem kara sınır kapılarında hem de havalimanlarında sık sık bavul dolusu sigara ele geçiriliyor. Bu ürünlere genelde el konuluyor ve imha ediliyor. Para kazanayım derken yüzlerce, hatta binlerce Euro ceza ödemek zorunda kalanlar oluyor.
Hemen fark ediliyor
Para veya altında da olduğu gibi tütün ürünlerinde de röntgen cihazlarının kullanıldığı ve bunların görüntülerde hemen fark edildiği unutulmamalı. Yani yolcunun fazladan getirdiği ürünleri bagajında veya üzerinde saklamasının pek bir mantığı yok. Ayrıca özel eğitilmiş köpeklerin yardımı ile de aramalar yapıldığı unutulmamalı.
Kişi başına geçerli
Gümrük kuralları daima yolcu başına geçerli. Yani bir sınırlama varsa bu sadece 1 yolcu için geçerli. Örneğin para getirenlerde üst sınır 10 bin Euro. Yani bir yolcunun beyan etmeden yanında taşıyabileceği para miktarı 10 bin Euro’nun altında olmalı. Eğer bunun üzerindeyse bunu gümrüğe yazılı veya sözlü olarak bildirmek zorunda. Aksi taktirde sorun yaşanıyor. Eğer iki yetişkin yolcu seyahat ediyorsa kişi başı 10 bin Euro’nun altında kalma şartı uygulanmalı. Yani iki kişinin taşıdığı miktar 20 bin Euro’nun altında olmalı. Aynı durum sigara için de geçerli. Eğer bir yolcuya 2 paket hakkı tanınıyorsa ki yolcu seyahat ettiğinde toplam 4 paket getirebilir anlamına geliyor. Buna elbette çocuklar dahil değil. Sadece yetişkinlerin tütün ürünü getirmesine izin veriliyor.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur