Türkiye’den getirirsem sorun yaşar mıyım?
Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımız Türkiye’den getirdikleri ürünler nedeniyle sınır kapılarında binlerce Euro ceza ödemeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu sezon da sık sık gümrüklerden “Gurbetçi peynir getirdiği için ceza ödedi” haberleri alıyoruz. Bazı vatandaşlarımız uygulamadan habersiz olduğu için bunu yapıyor, bazıları ise bilinçli olarak. Yani aslında yasak olduğunu biliyorlar ancak “Belki yakalanmam” diyerek şansını denemek istiyorlar. Ancak bu “Şansını deneme” onlara çok pahalıya mal oluyor. Çünkü 5000-6000 Euro ceza alanlar bile var. Gerçi yapılan itirazlar sonucu ceza miktarı genelde yarı yarıya düşüyor ancak buna rağmen ödenmesi gereken miktarlar oldukça yüksek ve neredeyse tatil masraflarının tamamına denk geliyor.
Çökelekli turşu sorun olur mu?
Avrupa ülkeleri bulaşıcı hastalığı engellemek için et, peynir, süt, bal gibi hayvansal ürünlerin girişine izin vermiyorlar. Kurala uymayım yanında bu tür ürünlerle yakalananlar hakkında yasal işlem yapılıyor. Kişinin hem bütün yasaklı ürünlerine el konuluyor, hem de para cezası uygulanıyor. Turizmavrupa’ya soru yönelten bir okurumuz şunu sormuş: “Ben 3 kilo çökelekli biber turşusu getirmek istiyorum ama içindeki peynir sorun oluyor mu sınırda?”
Ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz
Sınır kapılarında peynirin çeşidine bakılmıyor. Yani hangi marka olduğunun veya nasıl işlendiğinin hiçbir önemi yok. Kurala göre genel olarak peynir getirmemek gerekiyor. Bu peynir turşu tarzında da olsa izin verilmeyecektir. Şimdi bazı okurlarımız “Ben geçen sene getirdim sorun çıkmadı. Yani yasak değil” şeklinde itiraz edebilirler. Ancak sizin yakalanmamanız bu ürünün yasak olmadığı anlamına gelmez. Bazı yolcular yanında peynir veya benzeri hayvansal ürün getirmelerine rağmen gümrük kontrolünden geçebiliyorlar. Bu bir tesadüf. Memur sizin bagajınızı arasa veya daha detaylı arasa belki siz de yakalanacaktınız. Yani bu sebeple bir genelleme yapmamak gerekir. Bu okurumuza tavsiyemiz yanında çökelekli turşu dahi getirmemesi yönünde olacak.
En çok hangi sınırda sorun yaşanıyor?
Son yıllara bakıldığında hayvansal ürünlerle ilgili en çok sorun yaşanan ülkenin Hırvatistan olduğu görülüyor. Şu ana kadar sınırda ceza ödemek zorunda kalan vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu Hırvatistan’da yakalandılar. Elbette aynı kural diğer Avrupa ülkelerinde de geçerli fakat yine de Hırvatistan bu konuda en göze batan ülke olarak karşımıza çıkıyor.
(A)