Türkiye’ye tatile gidenler, burada dünyaca ünlü markaların ürünlerinin sahtesini alabiliyorlar. Türkiye’de elbette denetimler var ancak bunlar yetersiz kalıyor. Turistler herhangi bir sorunla karşılaşmadan tekstil, ayakkabı, saat veya parfüm gibi ürünleri satın alabiliyor ve yaşadıkları ülkelere getirebiliyorlar. Ancak asıl sorun Avrupa Birliği ülkelerine varışta başlıyor.
Örneğin Almanya gibi ülkelerde bu tür sahte ürünlere karşı yoğun bir denetim var. Örneğin havalimanlarında yapılan gümrük kontrollerinde bir yolcunun beraberinde ünlü bir markanın sahte ürünü olduğu anlaşıldığında hemen yasal işlem başlatılıyor. Hem ürüne el konuluyor, hem de marka sahibi şirket haberdar ediliyor. Akabinde ise ürünü getiren kişi mahkemelik oluyor ve yüksek para cezaları ödemek zorunda kalıyor.
1630 sahte ürün ele geçti
Bu tür olaylara yolcular arasında sık sık rastlanıyor. Ancak yetkili makamların denetimleri sadece yolcuları kapsamıyor. Gümrük Dairesi uzmanları, Almanya’da düzenlenen fuarlarda da sahte ürün avına çıkıyorlar. Kısa süre önce Frankfurt’ta düzenlenen el sanatları fuarı “Creativeworld” ile hediyelik eşya fuarı “Ambiente”de denetimler oldu ve çok sayıda sahte ürün ele geçti. Darmstadt Gümrük Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre fuarda 27 ayrı yerde toplam 1630 sahte ürün ele geçirildi. Bunların genelde Türkiye, Hindistan ve Çin’den getirilen ürünler olduğu açıklandı.
Dürüst olanlar zarar görüyor
Verilen bilgiye göre ele geçirilen sahte ürünler arasında kalem, bardak, termos yer alıyor. Bunların Avrupa Birliği’nden yayılmaması için sergilenmesinin de mutlaka engellenmesi gerekiyor. Yetkililer bunun için fuardaki ürün kataloglarını da gözden geçirip sahte ürün olan sayfaları yırtıyorlar. Gümrük Sözcüsü “Sahte ürünler hem tüketiciye zarar veriyor, hem de ülke ekonomisine. Bu işten en çok işini dürüst olarak yapan üreticiler ve işletmeler zarar görüyor.” diye uyarıda bulundu.
Sağlığa zararlı
Ancak sahte ürünle mücadelenin tek sebebi ekonomik kayıp değil. Yetkililer, bu tür ürünlerin düşük maliyetle üretildiğini ve sağlığa zararlı maddeler kullanıldığına da dikkat çekiyorlar. Yani tüketici oldukça uygun fiyata satın aldığı ürünle kendi sağlığını tehlikeye sokmuş oluyor. Bu sebeple de bu tür ürünlerin mutlaka tespit edilmesi ve imha edilmesi gerekiyor.
54 bin Euro tahsil edildi
Almanya’daki iki fuarda yapılan denetimlerde toplam 24 kişi veya şirket hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonucunda mahkeme masrafları ve kesilecek cezalar karşılığı stand sahiplerinden 54 bin Euro’luk bir miktar tahsil edildi. Kişilerin cezaları daha sonra belli olacak.
(A)