İzin sezonu sonunda yine çok sayıda vatandaşımız Türkiye’den beraberinde altın takılarla dönecek ve gümrük kapılarında yüksek cezalar ödemek zorunda kalacak. Daha önceki haberimizde bu konuya dikkat çektik ve herkesi uyardık. Haberi bu linkten okuyabilirsiniz: 200 Euro ödememek için 2000 Euro ceza ödüyoruz
Ne kadar vergi ödeniyor?
Tekrar hatırlatalım: Avrupa ülkelerinde yolcunun beraberinde getirdiği değerli eşya için üst sınırlar var. Bu sınır otomobille Avrupa Birliği dışından gelenlerde 300 Euro, uçakla dönenlerde ise 430 Euro. Eğer yolcunun yanında bu sınırı aşan değerde eşya varsa buna vergi ödemesi gerekiyor. Örnek: Diyelim ki beraberinde getirdiğiniz altın takıların değeri 2000 Euro. Gümrük kontrolüne denk geldiyseniz görevli 430 Euro’yu düşüyor ve kalan 1570 Euro üzerinden ödenmesi gereken vergiyi hesaplıyor ve bu miktarı sizde istiyor.
Yine de öder miyim?
Bazı okurlarımız, “Takılarımı gümrüğe bildirirsem yine de vergi öder miyim,” diye sormuş. Eğer Türkiye’den yaşadığınız ülkeye dönerken yanınızda altın gibi sınırı aşan değerli eşya varsa ödemeniz gerekiyor. Yani siz yolculuk esnasında yanınızdaki değerli eşyaları gümrüğe bildirseniz bile bu vergi ödenmek zorunda. Bundan ne yazık ki kaçış yok. Kurallar gereği sınırı aşan değerdeki eşyalarınızı gümrüğe bildirmeden geçmeye çalışır ve kontrolde yakalanırsanız da vergisini ödüyorsunuz. Ancak bu durumda verginin haricinde bir de ceza ödemek zorunda kalıyorsunuz. Çünkü yasalara aykırı davrandığınız için hakkınızda işlem başlatılıyor. Ve ödenmesi gereken miktar da haliyle atıyor.
Altın takılara el konulabilir
Eğer yolcunun o anda belirlenen vergi ve cezayı ödeme imkânı yoksa altınlara el de konulabilir. Bu durumda kişi ancak ödemeyi yaptıktan sonra değerli eşyalarına kavuşabiliyor. Bu yaşadığınız Avrupa ülkelerinde sorunsuz geçiyor. Yani kişi ödemeden sonra altınlarını geri alabiliyor. Ancak prosedür örneğin Bulgaristan gibi Sılayolu ülkelerinde hiç de kolay değil. Ödeme yapmanıza rağmen takıları geri almanız oldukça güç olabilir.
Beyanda bulunmanız gerekiyor
Konuyu TurizmAvrupa sosyal medya sayfalarımızdan takip eden birçok okurumuz bize şu soruyu yöneltti: “Peki ben yaşadığım ülkedeki altın takılarımla Türkiye’ye seyahat edersem, bunları tatil sonrası nasıl geri getirebilirim?”. Bu elbette mümkün. Altınla seyahat ederken vergi ödemeniz gerekmeyen tek durum bu. Ancak bunun için bazı işlemler yapmanız gerekiyor. Yolcunun yaşadığı ülkeden ayrılmadan önce (Örneğin havalimanında) gümrüğe gidip “Benim altın takılarım var ve bunlarla Türkiye’ye seyahat edeceğim” diye yazılı beyanda bulunması gerekiyor. Yani kaç adet, kaç ayar bilezik, zincir, kolye, küpe vs. olduğunu tek tek yazmalısınız. Ne zaman gideceğinizi ve ne zaman döneceğinizi de yazabilirsiniz. Hatta yetkililer, takıların fotoğrafının da çekilmesini tavsiye ediyorlar.
Dönüşte sorun olmuyor
Bu beyanda bulunup yanınıza gümrük tarafından onaylanmış belgeyi aldıktan sonra Türkiye’ye seyahat edebilirsiniz. Dönüşte ise yine bu beyanı gösterip sorunsuz ve vergi ödemeden geçiş yapabiliyorsunuz. Bunun için uçaktan inip gümrük bölgesinden geçmeden önce kendiliğinizden görevliye gidip “Benim yanımda takı var. Bunları daha önceden beyan etmiştim” demeniz yeterli olacaktır.
Aynı takılar olması gerekiyor
Ancak şu konuya da dikkat etmek gerekiyor. Yolcu Türkiye’ye hangi takılarla seyahat ettiyse, dönüşte de yanında aynı takılar olmak zorunda. Eğer tatiliniz sırasında kuyumcudan başka takılar satın aldıysanız ve bunlarla birlikte yaşadığınız ülkeye dönüyorsanız yine vergi ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Vatandaşlarımızın yaptığı en büyük hata ise, bagaj ve el çantalarında kuyumcudan alınmış fatura veya boş takı kutusu ile seyahat etmek oluyor. Gümrük görevlisi örneğin kuyumcudan alınmış faturayı el çantanızda gördüğünde hemen kuşkulanıyor ve yolcunun bagajında veya üzerinde takı olabileceğini anlıyor Siz bunları ne adar iyi saklamış olsanız bile kısa süre içinde bulunuyor. Ayrıca eşyalar röntgen cihazından geçirildiği için bunlar zaten hemen görüntüde ortaya çıkıyor. Bu sebeple takıları saklamak hem anlamsız hem de riskli.
Geçtiğimiz yıllarda çok sayıda vatandaşımızın bunu yaparak binlerce Euro vergi ve ceza ödediğini unutmamak gerekir. En mantıklısı takıları Türkiye’den satın almamak. Veya alınırsa da yaşadığınız ülkeye getirmemek.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur