Türkiye’den altın getirmek mantıklı mı?
Yurtdışında yaşayan bir çok vatandaşımız Türkiye’de izin yaparken kuyumcuya uğrayıp alışveriş yapıyor. Çeyrek altın, bilezik veya altın kolyeler ile yaşadığı ülkelere geri dönüyorlar. Ancak Avrupa ülkelerindeki gümrük kuralları gereği bir yolcu beraberinde sadece 430 Euro (Hava yolculuğu) değerinde altını vergisiz taşıyabilir. Eğer takının değeri bunun üzerindeyse gümrüğe bildirmek ve ülkeye girerken vergisini ödemek zorunda. Yine bir çok kişi beyanda bulunmayıp takılarla gümrük kontrolünde yakalandığı için yüksek cezalar ödemek zorunda kalıyor. Bu sene de durum değişmedi. Neredeyse her gün bir havalimanından aynı haberi alıyoruz: “Türkiye’den dönen Türk yolcu gümrükte altınlarını yakalattı ve yüzlerde Euro ceza ödedi”
Ucuza getirmek için yapıyorlar
Turizmavrupa okurları sosyal medya sayfalarımızda bu tür haberlerin altına haklı olarak şu yorumları yazıyorlar: “Buna değiyor mu? Neden altınları Türkiye’de getiriyorsunuz?” Biz de bugünkü haberimizde bunu sorgulamak istiyoruz. Takıların Türkiye’de satın alınmasının başlıca sebebi fiyat olarak görülüyor. Vatandaşlarımız “Türkiye’deki kuyumcularda fiyatlar daha uygun” diyorlar. Bu sebeple alışveriş orada yapılıyor ve kişi takıları yaşadığı ülkeye getiriyor. Belki 100-150 Euro ucuza alışveriş yaptığını zannediyor. Bir AB ülkesinde havalimanında yakalanınca ise yüzlerce, hatta binlerce Euro vergi ve ayrıca para cezası ödemek zorunda kalıyor.
Kuyumcular ne diyor?
Peki altın takılar Türkiye’de gerçekten de daha mı hesaplı? Bu konuda görüş belirten yurtdışındaki kuyumcular “Hayır” diyorlar. Örneğin Almanya’daki kuyumcular “Aynı takıları buradan da satın alabilirsiniz. Fiyat konusunda da bir fark yok” bilgisini veriyorlar. Yani vatandaşlarımız herhalde alışkanlıktan Türkiye’den yapılan alışverişin daha uygun olduğunu düşünüyorlar.
Almanya daha ucuz
Ancak iş bununla da bitmiyor. Günlük altın fiyatlarına bakıldığında bazen yurtdışındaki fiyatların daha uygun olduğu bile görünüyor. Örneğin bugün Almanya’daki fiyatlara bakıldığında “Çeyrek altın” fiyatının 84 ile 89 Euro arasında olduğu görülüyor. Türkiye’de ise aynı gün fiyat 1623 TL. Hesaplandığında bir çeyrek altının 95 Euro’ya denk geldiği anlaşılıyor. Yani altını Almanya’dan satın alan daha az ödemiş oluyor. Bu sebeple ısrarla Türkiye’den altın getirenlere şu soruyu tekrar sormak istiyoruz: Neden?
(A)