Türkiye’den altın getiren kendisini böyle ele veriyor
Havalimanlarında neredeyse her gün bir yolcu gümrük kontrolüne yakalanıyor ve Türkiye’den getirdiği altınlar nedeniyle ceza ödemek zorunda kalıyor. Bilindiği gibi yolcunun gümrüğe bildirmeden beraberinde taşıyabileceği altın takının değeri 430 Euro’yu geçmemeli. Eğer geçiyorsa kişi bunu gümrüğe beyan etmek zorunda. Bunu yapanlar değeri kadar vergi ödüyorlar. Bir çok vatandaşımız vergi ödememek için altın takıları üzerinde veya bagajında gizleyerek gümrükten geçmeye çalışıyor. Ancak yakalandıklarında hem vergi, hem de para cezası ödemek zorunda kalıyorlar. Üstelik Türkiye’den dönenler genelde kendilerini ele veriyorlar.
Boş kutu yakalatıyor
Son yıllarda Türkiye’den dönenlerin olaylarına bakıldığında şu detay dikkat çekiyor: Yolcu Türkiye’de bir kuyumcudan alışveriş yapmış. Havalimanına gitmeden önce takıları kutusundan çıkarıyor ve bagajında saklıyor. Boş kutuyu da bagaj veya el çantasına koyuyor. Havalimanında gümrük kontrolü sırasında memur “Yanınızda gümrüğe bildirmeniz gereken altın var mı?” diye sorduğunda yolcu “Hayır” cevabını veriyor. Ancak görevli boş kutuyu fark ediyor ve bunun bir kuyumcudan alındığını hemen fark ediyor. Yani yolcu bu boş kutuyla aslında kendisini ele vermiş oluyor. Şüphelenen görevli el bagajı ve bavulları daha titiz aramaya başlıyor ve kısa süre sonra takılar bulunuyor.
Faturaya bakıyorlar
Vatandaşlarımızın gümrüğe yakalanma sebeplerinden bir tanesi de kuyumcudan alınan faturalar. Yolcu kısa süre önce satın aldığı altınların faturasını da genelde yanına alıyor. Gümrük kontrolünde bu faturayı gören memur, yolcunun kısa süre önce kuyumcudan alışveriş yaptığını anlıyor ve daha detaylı bir arama yapıyor. Genelde de yanında fatura bulunan kişinin bagajından altınlar çıkıyor.
Yüksek ceza ödüyorlar
Türkiye’den takı getirirken yakalanan yolcular havalimanlarında gümrüğe yüzlerce, hatta binlerce Euro vergi ve ceza ödemek zorunda kalıyorlar. Takıları ucuza getireyim derken yaptıkları karın kat kat fazlasını ödemek zorunda olanlar mağdur oluyor. Üstelik fiyat kıyaslaması yapıldığında Türkiye’den alınan altınlar ile yurtdışında satılanlar arasında fark olmadığı da görülüyor.
(A)