Yurtdışında yaşayan çok sayıda vatandaşımız şu an tatilini geçirmek için Türkiye’ye seyahat ediyor. Hatta tatilini tamamlayıp dönenler bile var. İster uçakla, ister otomobilinizle yolculuk yapın fark etmiyor: İzin dönüşü beraberinizde getirdiğiniz altın takılar gümrük kontrolünde daima sorun oluyor. Avrupa’da hangi ülkeye seyahat ederseniz edin, gümrük kuralları belli. Yanınızdaki altının değeri belirli bir miktarı aşıyora, bunlar için vergi ödemeniz gerekiyor. Gurbetçiler genelde gümrüklerde yakalandıklarında “Ama bunlar düğün takısı, kızım veya gelinim evlendi. Onun takılarını getiriyorum” diye kendisini savunmaya çalışıyor. Ne yazık ki kurallar gereği düğün takılarına bir istisna uygulanmıyor. Yani ha bunu kendiniz için satın almışsınız, ha düğünde hediye olarak takılmış. Aralarında hiçbir fark yok.
Binlerce Euro ödemeniz gerekebilir
Şunu tekrar hatırlatalım: Uçak yolcularında sınır 430 Euro, otomobille yolculuklarda ise 300 Euro. Yani bir yolcunun yanında gümrük vergisi ödemeden taşıyabileceği eşyanın (Buna altın da dahil) değeri bu sınırı aşmamalı. Aştığı anda vergi ödemeniz gerekiyor ki bu miktara göre değişiyor ve binlerce Euro’yu bile bulabiliyor. Hatta takıları gizleyerek bir Avrupa Birliği ülkesine sokmaya çalışanlar yakalandıklarında, hem vergi ödemek zorunda kalıyorlar, hem de haklarında yasal işlem başlatılıyor ve ceza da ödüyorlar.
ilginizi çekebilir: https://turizmavrupa.net/altin-takiyla-ucanlar-kendini-ele-veriyor/
Ya yakalanmazsam?
Düğünden dönen çiftlerin veya yakınlarının büyük bir riske girerek hediye edilen onlarca takıyı yaşadığı Avrupa ülkesine getirdiği sık sık görülüyor. Takıları Türkiye’de bırakmak istemeyenler “Belki yakalanmam” düşüncesiyle hareket ediyorlar. Ancak yakalandıklarına ve yüksek miktarda ödeme yapmak zorunda kaldıklarında büyük pişmanlık yaşıyorlar.
Bunu sık sık okurlarımıza duyuruyoruz ancak hala şansın denemek isteyenler oluyor. Elbette gümrükte şans eseri yakalanmayanlar da oluyor. Ancak şunu unutmamak gerekir ki Avrupa’daki gümrük çalışanları Türk yolcuların genelde altınla yaşadığı ülkeye döndüğünü biliyorlar. Bu sebeple de aramalarını Türk yolcular üzerine yoğunlaştırıyorlar. Bu arada aranan sadece Türkler değil elbette. Örneğin Iran’dan veya Arap ülkelerinden gelenler de durum aynı.
Aramalar çok sıkı
Gümrük kontrol noktasından geçerken kadın yolcuların kollarına bakılıyor. Eğer yolcu kollarını gizlemeye çalışıyorsa zaten şüpheli bir durum olduğu anlaşılıyor. Bunun haricinde bagaj kontrolü sırasında içine takı konabilecek veya kutu olup olmadığına da bakılıyor. Zaten bu tür madenler xray cihazlarında da hemen fark ediliyor.
“Bir arkadaşıma getirdim”
Sınır kapılarında vatandaşlarımızın yakalandıklarında çok farklı bahaneler üretmeye çalıştığı görülüyor. Bunlar elbette hiçbir fayda sağlamıyor. Örneğin bazı yolcular yakalandığında gümrük memuruna şunu söylüyor: Altınlar benim değil, bir arkadaşımın veya bir yakınımın. Onun için getiriyorum”. Bunu söyleyerek ödemeden kurtulacaklarını zannediyorlar ancak yanılıyorlar. Eşyaların kime ait olduğunun bir önemi yok. Kimin üzerinden çıktıysa eşyalarda o sorumlu ve cezayı da o ödüyor. Eğer yanında yeteri kadar para yoksa veya başka türlü de ödeme yapamıyorsa (Kartla), o zaman değerli eşyalara el konuluyor.
Kuralı bilmiyordum
Yolcunun “Ben eşyaları bildirmem gerektiğini ve bunlara vergi ödendiğini bilmiyordum” demesi de bir fayda sağlamıyor. Bu kurallar çok uzun süredir yürürlükte ve yolcunun kuralları önceden okuması gerekiyor. Bu sebeple kimseye istisna yapılmıyor.
Yani sonuç olarak evlenen çiftlerin takılarını ya bir banka kasasına bırakması gerekiyor, ya da yaşadığı ülkeye getiriyorsa vergisini ödemesi.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur