Türkiye’deki derin yoksulluk artışa geçti
Dünya genelinde 70 milyondan fazla kişiye yayılan, 1.5 milyon insanın ölümüne neden olan Koronavirüs salgını, ekonomik açıdan da büyük sorunları peşinde getirdi. Salgınla mücadele için alınan tedbirler ve uygulanmaya başlanan kısıtlamalar tüketicinin dayanma gücünü azaltırken, yoksullaşmanın yayılmasına ve derinleşmesine neden oldu.
Ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturan memur, işçi, emekli, köylü, öğrenci, esnaf ve serbest çalışan için yoksullaşma süreci yaşandığına dikkat çeken Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, temel atma ve açılışları yapılan yol, köprü ve benzeri yatırımlara ara verilerek tüketicilere yönelik girişimlerin yapılmasını istedi.
Dolaylı vergiler sıfırlansın, altyapı bütçeleri sosyal yardımlara ayrılsın
Başkan Deniz, tüketicilerin ekonomik sıkıntılarını çözmek için şu adımların atılması gerektiğini vurguladı:
1- Gıda, medikal ürünler, elektrik, su, doğalgaz, iletişim gibi temel tüketime ilişkin hizmet ve ürünlerinden alınan tüm dolaylı vergiler 2021 yılı sonuna kadar sıfırlanmalı.
2- Uzaktan eğitime mahkûm olan çocuk ve gençlerimize yönelik olarak indirimli internet tarifeleri uygulanmalı, eğitim için gerekli elektronik cihazlardan alınan her türlü vergi 2021 yılı sonuna kadar sıfırlanmalı.
3- Küçük esnaf, çiftçi, 10 yıla kadar çalışma süresi olan avukat, mali müşavir ve benzeri serbest meslek çalışanlarının gelir vergisi tarifeleri 2020 ve 2021 yılları için yarı oranında düşürülmeli.
4- Yol, köprü ve benzeri altyapı yatırımlarına ilişkin planlanan tüm girişimler ertelenmeli, bu yatırımlar için ayrılan bütçe sosyal yardım olarak topluma ulaştırılmalı.
(BY)