İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, trafik ihlallerine karşı ciddi önlemler alınacağını açıkladı. Yenilikler ile ilgili bilgiler haberde…
Türkiye’de meydana gelen trafik kazalarının çoğunda neden ihmal. Sürücüler aşırı dikkatsiz davranıp en basit trafik kurallarına uymadıkları için her yıl çok sayıda kişi hayatını kaybediyor. Ancak yakın zamanda trafik cezalarında yeni düzenlemeler yapılacak. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konferans Salonu’nda düzenlenen “Trafik Güvenliği ve Karayolu Yolcu Taşımacılığı Çalıştayı”nda bununla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Soylu, cep telefonu kullanımı ve emniyet şeridi ihlallerine karşı uyardı.
Emniyet şeridi kullanımına yeni düzenleme
Soylu, “Biz 15 bin aracı, emniyet şeridinden geçmesi için nitelendirmişiz. Buna bir çözüm getirdik. Bundan kim istifade ediyor? Adam belediyede şef, üstüne lambayı takıyor, önüne çakarları takıyor, geçiyor. Bir şeyi çok yakın zaman içerisinde hayata geçiriyoruz, artık bundan sonra bizim kanunumuzun verdiği bir ayrıcalık var. Kanunun vermiş olduğu imtiyazlar ve ayrıcalıklar var. Bunların dışında kimse emniyet şeridinden geçemeyecek. Kimse kusura bakmasın. Kimin nasıl geçeceği, bizim polis arkadaşlarımızın ellerindeki telefonlarda, tabletlerinde ve bilgisayarlarında bu plaka var mıdır, bu plaka yok mudur diye ortaya koyabilecek bir anlayışı da çok yakın bir zaman içerisinde hemen yeniliyoruz. Ondan sonra da bu konudaki hadiseyi gerçekleştireceğimizi belirtmek istiyorum.” dedi.
Soylu, ülkedeki motorlu araç sayısının 2010’da 15 mi̇lyon 95 bi̇n 603 i̇ken 2017 temmuz ayı i̇ti̇barıyla 21 milyon 763 bi̇n 103’e yükseldiğini ve ortalama her 3,6 ki̇şi̇ye bi̇r araç düştüğünü söyledi. Trafik kazalarında günde ortalama 20 kişinin hayatını kaybettiğini bildiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu kazaların yarattığı yıllık sosyo ekonomik mali̇yetin, yaklaşık 38,9 milyar lira olduğunu söyledi.
Ölümlü ve yaralanmalı kazaların ağırlıklı olarak cuma ve cumartesi, kısmen de pazar günü gerçekleştiğini, saat bazında i̇se kazaların ağırlıklı olarak 14.00 ve 20.00 saatleri̇nde olduğunu, şehirler arası otobüs firmalarının karıştığı kazaların ise genellikle 02.00 i̇le 08.00 arasında yoğunlaştığını anlatan Soylu, 02.00-08.00 saatlerinde her aracın durdurulacağını ve ihtiyaç görülmesi halinde sürücülerinin belli bir süre dinlendirileceğini vurguladı.
Tuzak radar olacak mı?
Soylu, trafik güvenliğine yönelik çalışmalarda amacın çok ceza yazmak olmadığını, yüz yüze teması arttırmak suretiyle ceza yazılmadan, kural ihlallerini engellemek olduğunu vurguladı. Trafiğin yoğun olduğu saatler ve günlerde, ekipleri̇n görünürlüğünün arttırılacağını, kazaların yoğun olduğu yerlere ağırlık veri̇leceğini bildiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şunları kaydetti: “En önemli meselelerden bir tanesi bizim devlet olarak vatandaşla aramızda bir güven tesis etmemiz lazım. Biz hepimiz araç sürdük. Radarın olduğu yer ezbere bilinir, karşı taraftan da flaşörlerle sürücüler birbirine gerekli sinyalleri ve uyarıları yaparlar, orada biraz yavaşlarsınız, mesafeyi diğer tarafta 120 ile gidiyorsanız 150’ye çıkararak oradaki açığı kapatırsınız. Böyle bir tablomuz var. Bunu hepimiz biliyoruz. Bu konuda ‘tuzak radar’ olarak i̇fade edi̇len uygulamayı kaldırdığımızı ifade etmek istiyorum. Böyle bir uygulama yapmayacağız. Bir taraftan şurada radar vardır diye uyarılarımızı koyacağız. Bir ağacın altına saklanmış, bir kavşağın sağına saklanmış herhangi bir tuzak radar uygulaması olmayacağını, olmadığını, olmaması lazım geldiğini arkadaşlarımızla sürekli olarak konuşuyoruz.”
Hem ön, hem arka koltuk emniyet kemeri tespiti
Trafikte ölümleri azaltma noktasında en etkin önlemlerden birisinin emniyet kemeri olduğuna işaret eden Soylu, denetimleri̇n yanı sıra KGYS, EDS ve PTS üzerinden alınan görüntülerle hem ön hem de arka koltukta emniyet kemeri̇ takmayanların tespitinin yapılacağını belirtti.
Türk Standartları Enstitüsüyle beraber elektronik denetleme sistemini, ortalama hızın üzerine inşa ettiklerini anlatan Soylu, bu uygulamanın ilk önce Konya’da hayata geçirildiğini, sistemi tamamlayan illerin de hemen uygulamaya başlayacağını bildirdi.
Ağır tonajlı araçlara hız sınırlayıcı
Soylu, konuşmasına şöyle devam etti: “En ci̇ddi̇ yeniliklerinden bi̇ri̇ olarak ağır vasıtalarda hız sınırlayıcılarının zorunlu hale gelmesini sağlayacağız. Bu zorunluluk halen yasal olarak mevcut. Yeni̇ dönemde bu yasal zorunluluğun fi̇i̇li̇ olarak hayata geçirilmesini de gerçekleştireceğiz. Otobüs, kamyon, çeki̇ci̇ ve belli̇ bi̇r tonajın üzerindeki kamyonetlerde, gaza basılsa bi̇le aracın belli̇ bi̇r hızın üzeri̇ne çıkamayacağı bi̇r si̇stem getiriyoruz. Bu si̇stem, zaten belli̇ model araçların i̇çi̇nde aslında teknik olarak mevcut. Buna ilişkin set up ayarlarının yapılması sağlanacak ve bunun deneti̇mi̇ yapılacaktır. Tabii bu noktada Bi̇li̇m, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla i̇ş birliği i̇çi̇nde olacağız. Böylelikle, özellikle ağır tonajlı bu araçların hız sınırı ihlali neticesinde karıştığı kazaların önüne geçmiş olacağız. Si̇stem uygulamaya geçtiğinde, otobanda binek aracınızla 120 i̇le gi̇derken bi̇r otobüs veya kamyon si̇zi̇ aşırı bi̇r süratle sollayamayacak. İşi̇n özü bu. ”
Cep telefonu kullanımına sıkı takip
Sürücülerin seyir halindeyken cep telefonu kullanmasının sakıncalarına değinen Soylu, cep telefonu kullanımının, kaza riskini̇ 8 kat artırdığını, sürücü reaksiyonlarını yüzde 35, direksiyon hakimiyetini i̇se yüzde 91 oranında düşürdüğünü vurguladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Önceleri̇ sadece telefonla konuşmayı engellemeni̇n peşindeydik. Bugün maalesef bi̇r de sosyal medya kullanımı eklendi. Bırakın telefonla konuşmayı bi̇r de akıllı telefonlarla yorum yazanlar bile var. Ne kendi ne de başkalarının hayatını bu şekilde tehlikeye atmaya ki̇mseni̇n hakkı yoktur. Dolayısıyla bu noktadaki denetimlerimizi de artıracağız ve tıpkı emniyet kemeri̇nde olduğu gi̇bi̇ KGYS, EDS ve PTS üzerinden cep telefonu kullanımlarının tesptini sağlayacağız.”
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa