Türkiye’de kazaya karışanlar ne yapmalı?
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte Türkiye’ye turist akını başladı. Türkiye’deki birçok şehir, kendi nüfusundan fazla turisti misafir ediyor. Hal böyle olunca özellikle büyük şehirlerde zaten yoğun olan trafik daha da zorlaşıyor.
Avrupa’da daha düzgün bir trafik sistemde araç kullanmaya alışmış olan gurbetçiler, yaz tatili için Türkiye’ye geldiklerinde trafiğe alışmak konusunda zorluk yaşayabiliyor.
Peki Türkiye’de araç kullanırken nelere dikkat etmek gerekir? Bir trafik kazasına karıştığınızda neler yapmalısınız? Turizmavrupa.net olarak bunları sizler için derledik.
TRAFİKTE KİMSEYLE TARTIŞMAYIN
Öncelikle Türkiye’deki sürücülerin Avrupa’ya kıyasla kurallara daha az uyduğunu ve trafikte daha stresli olabileceklerini aklınızda bulundurun. Trafikte yaşanabilecek herhangi bir sorun karşısında kimseyle tartışmaya girmeyin. Eğer tartışma daha da büyüyecekse aracınızdan inmeden 155’ten polisi arayın ve polis gelene kadar bekleyin.
Türkiye’de birçok sürücü trafik kurallarını Avrupa’daki sürücüler kadar iyi bilmiyor veya bilenler de kurala tam olarak uygun şekilde araç kullanmıyor. Bu yüzden araç kullanırken yollarda kurallara uymayacak sürücülerin de olacağını göz önünde bulundurun.
KAVŞAKLARA DİKKAT EDİN
Kavşaklarda geçiş önceliği kavşak içindeki araçta olmasına karşın tedbirli şekilde araç kullanmanızda fayda var. Siz kavşakta olsanız bile size yol vermeyen sürücüler muhtemelen olacaktır. Bu noktada sabırlı olun ve tartışmaya girmeden güvenli şekilde sürüşünüze devam edin.
Ayrıca aniden önünüze çıkabilecek bir yaya, hayvan ya da bir cisime karşı da ön görülü şekilde araç kullanın. Özellikle İstanbul’da araç kullanacak olanlar motosiklet sürücülerine karşı daha da dikkatli olmalı. Sürüş güvenliğini riske atacak şekilde yollarda ilerleyen motosikletlere karşı mutlaka kontrollü araç kullanın.
GEÇİŞ ÖNCELİĞİ OLAN ARAÇLAR
Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de bazı araçların geçiş öncelikleri bulunuyor. Ambulans, polis, organ, doku veya kan nakil araçları, doğal gaz acil müdahale araçları, kar-buzla mücadele araçları ile acil müdahale gerektiren durumlarda görevli araçlar, korunan ve koruyan araçlar, hükümlü veya tutuklu nakil araçları, güvenlik riskleri değerlendirilerek “bakanlık onayı” ile belirlenen kişilerin kullanımında olan araçlar, görev ve hizmet gerekleri veya güvenlik nedenleriyle geçiş üstünlüğüne sahip.
TÜRKİYE’DE KAZAYA KARIŞIRSAM NE OLUR?
Eğer kendi aracınızla Türkiye’ye gelecekseniz, gelmeden önce yeşil kart sigortası yaptırın. Bir trafik kazasına karışmanız durumunda aracınızdan inin ve kaza yerinde gerekli güvenlik önlemlerini alın. Kaza işaret üçgenini ya da başka bir işareti gelen trafiği yönlendirecek ve yeni bir kazaya yol açmayacak şekilde yerleştirin.
Polisin tutanak düzenlemesini gerektiren bir durum yok ise Anlaşmalı Kaza Tespit Tutanağı düzenleyin. Türkiye’de kırtasiyelerden de satın alınabilen Anlaşmalı Kaza Tespit Tutanağı düzenlerken tutanağın her alanının eksiksiz doldurulmasına özen gösterin. Bu esnada araçları yerinden hareket ettirmeden kazanın fotoğraflarını da çekin.
Eğer büyük bir hasarlı kazaya karıştıysanız ambulansı ve polisi arayın.
Geçici olarak Türkiye’de bulunan yurt dışında kayıtlı araçta trafik kazası neticesinde oluşan hasarın tam hasara ya da kısmi hasara uğramasına göre talep edilecek tazminatlar ve tamir işlemleri değişiklik gösterebiliyor. Bu noktada bir avukattan destek almanız daha faydalı olacaktır.
Güner Kızıl