İşsiz olanlar ve geliri yetmediği için devlet yardımı alanlar diledikleri süre yurtdışında tatil yapamıyorlar. Örneğin Almanya, işsizlik parası veya “Bürgergeld” adlı devlet desteği alanlara yılda sadece 3 hafta süre tanıyor. Örneğin Türkiye’de tatil yapmak istiyorsunuz, bu durumda en fazla üç hafta süreniz var. Bu süre içinde yardımlarınız kesilmiyor ve ödemeler devam ediyor. Dileyen 6 haftaya kadar yurtdışında kalabiliyor. Ancak bu durumda aldığınız yardım miktarı kesintiye uğruyor. Ne kadar kalacaksanız kalın, devlet yardımı alan kişinin yurtdışına gitmeden önce mutlaka yetkili daireye başvuruda bulunup bilgi vermesi ve izin istemesi gerekiyor. Çünkü işsizlerin her an uygun bir işe çağrılma ihtimali var. Bu sebeple yetkili daireye “Ben tatil için yurtdışına çıkıyorum” bilgisi verilmeli ve bu süre içinde iş piyasasından gelecek tekliflere hemen cevap verilemeyeceği vurgulanmalı.
“İzin vermiyoruz” diyebilirler
Bazı durumlarda yardımda bulunan kurum size “Tatile gidemezsin” de diyebilir. Örneğin kişiye uygun bir iş varsa ve bu işe hemen başvuruda bulunulması gerekiyorsa yetkililer sizden tatilinizi başka bir tarihe almanızı isteyebilirler. Bu sorunla karşılaşmamak için önceden izin alınması önemli. Aksi taktirde uçak biletiniz yanabilir veya başka ek masraflarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Diyelim ki yardı alıyorsunuz ve “Nasıl olsa anlamazlar” diye kimseye haber vermeden yurtdışına çıktınız. Tam da o dönemde iş bulma kurumu size uygun bir iş buldu ve size hemen oraya başvurmanızı istiyor. Size ulaşamadıklarında kurallara aykırı davranmış oluyorsunuz ve en kötü ihtimalle yardım hakkınızı kaybedebilirsiniz. 3 hafta için izin alıp örneğin 8 hafta Türkiye’de kalanların da devlet yardımı da kesintiye uğrayabiliyor.
Pasaporttaki damga ele veriyor
Bazı kişiler ya izin almadan yurtdışına çıkıyor veya izin verilen süreyi aşıyorlar. Yetkili daire şüphelendiğinde veya bir ihbar aldığında yardım alan kişinin evraklarını kontrol edebiliyor. Bunun için örneğin kişinin pasaportuna bakılıyor. Kişi haber vermeden yurtdışına çıktıysa pasaportunda “Yurtdışına çıkış veya giriş” damgası olup olmadığına bakılıyor. Bunu bilen bazı kişiler önlem almaya çalışıyorlar. Örneğin havalimanında görevliye “Mümkünse pasaportuma damga vurmayın” ricasında bulunuyorlar. Bu durumda yetkili daire pasaporta baksa bile elinde bir ispat olmuyor.
İlginizi çekebilir: Devlet yardımıyla tatile çıkan adama mahkeme şoku
Harcamalar ele veriyor
Ancak yetkililer pasaportun yanı sıra devlet yardımı alan kişinin örneğin son 3 aylık banka dekontlarını da isteyebiliyor. Bu banka bilgilerinde yurtdışında yapılan harcamalara rastlamak da mümkün. Örneğin kişi “Ben Türkiye’ye gitmedim” diye beyanda bulundu ancak banka dekontunda bir kaç hafta önce Türkiye’den bir harcama yaptığı görülüyor. Bu durumda aldığı devlet yardımı kesintiye uğrayabilir, hatta kişi hakkında yanlış beyanda bulunmaktan işlem bile yapılabilir.
Sosyal medyadan paylaşılıyor
Bazı kişiler izin almadan yurtdışında tatile gidiyor. Ancak bu süre içinde sosyal medya hesaplarından bol bol paylaşımlarda bulunuyorlar. Yani kendi kendini ele vermiş oluyorlar. Zaman zaman bu tür bilgilerden dolayı ihbarda bulunulması ve kişi hakkında araştırılma yapılması da mümkün.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur