Yurtdışında yaşayan vatandaşlar çalışarak biriktirdikleri parayla Türkiye’deki memleketlerinde gayrimenkul alarak yatırım yapıyor. Birçoğu bu evlerini kiraya vererek değerlendiriyor. Türkiye’de kısa süre önce, yurtdışındaki ev sahiplerini de yakından ilgilendiren bir yeniliğe gidildi.
Milliyet’te yer alan habere göre kira artışlarında yılbaşında yapılan düzenlemeyle, zam oranlarının belirlenmesinde yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yerine 12 aylık tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ortalaması zorunluluğu getirildi. TÜİK’in açıkladığı son verilere göre, TÜFE’de 12 aylık ortalamaya göre yüzde 19.39 artış gerçekleşti. Bu oran, mayıs ayında ev sahiplerinin yıllık kira artışında dikkate alacağı azami oran olacak.
Kira artışlarında ÜFE yerine TÜFE’nin dikkate alınmasıyla, ev kiralarında yapılabilecek azami zam oranı da düşüyor. Daha önce kira artışlarında dikkate alınan Yİ-ÜFE, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30.12 oranında artarken, TÜFE’deki artış ise yüzde 19.39 olarak gerçekleşti. Kirasını artıracak olanların, aradaki 10 puandan fazla farka dikkat ederek, kira sözleşmelerine TÜFE üzerinden zam yapması gerekiyor.
Belirlenen 19.39’luk oran, kira artışlarında tavan niteliğinde. Ev sahipleri, kiracılarıyla bu oranın altında bir zamla da anlaşabiliyor. Ancak mayıs ayı itibarıyla sözleşme yenileyecekler için bu oranın üzerinde bir kira artışı yasal değil. Bu ay itibarıyla kiralarına zam yapacak olanlar, 19.39’nun üzerinde bir kira zammı talebine karşı dava açabilir. Kira sözleşmesi devam edenler ise sözleşmenin yenileneceği tarih itibarıyla açıklanan TÜFE üzerinden kiralarına yapılacak azami zammı belirleyecek.
(G.Ş)
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa