Türkiye’ye kendi otomobili ile seyahat edenlerin sayısı oldukça yüksek. Gurbetçiler, karayolundan seyahat ettiklerinde Türkiye’de kaldıkları sürece istediklere yere gidebiliyor ve ulaşım sorunu yaşamıyorlar. Ancak Avrupa ülkesinden memleketlerine yolculuk oldukça yorucu oluyor. Ortalama 2 gün gidiş, 2 gün de dönüş neredeyse 4 gün yollarda geçiyor. Bu hem zaman kaybı, hem de strese yol açıyor. Çünkü saatlerce direksiyon başında kalmak, sınır kapılarında kuyrukta beklemek ve her an radara yakalanacağım endişesi yaşamak kolay değil. Bunun çaresi gideceğiniz yerde araç kiralamak. Bu sebeple birçok vatandaşımız bu yönteme başvuruyor.
İlginizi çekebilir: Bayram tatilinde araç kiralayanlar dikkat
İnternetten bulduklarınıza dikkat
Rent a car, yani otomobil kiralama ile hem istediğiniz yere rahat gidebiliyorsunuz, hem de Sılayolu’na gerek kalmadığı için daha az yoruluyorsunuz. Ancak ne yazık ki Türkiye’de otomobil kiralanan bazı yerler oldukça tehlikeli. Tanınınmış şirket veya oto galerilerden yaptığınızda genelde sorun çıkmıyor. Ancak internette rastgele bulduğunuz ve tanımadığınız şirket veya kişilerden yaptığınızda başınıza büyük belalar açabilirsiniz. Ne yazık ki bazı dolandırıcılar, müşteriden daha fazla para koparmak için farklı yöntemlere başvuruyorlar.
Detay imzada saklı
Dolandırıcılar genelde normal piyasa fiyatının altında bir fiyatlar internetten reklam yaparak müşteri çekmeye çalışıyorlar. Eğer bir otomobilin günlük fiyatı 100 Euro’ysa reklamlarda 50-60 Euro’luk fiyatlar sunuluyor. Müşteri ise bu fiyatı cazip bulup hemen imzayı atıyor. Ancak sorun bu atılan imzada saklı. Çünkü bazı kiralama şirketleri, müşteriye boş evraklara imza attırıyorlar ve bunları sonradan kendileri dolduruyorlar. Bunlar zaman zaman senet olabiliyor. Yani siz bilmeden bir senet imzalamış oluyorsunuz. Bu evrak sayesinde size yüklü miktarda borç çıkarılabiliyor ve bu daha sonra altında imzanız bulunduğu için mahkeme aracılığı ile de sizden tahsil edilebiliyor.
Boş alan var mı?
Bu sebeple bu tür kiralama işlemlerinde kesinlikle neye imza attığınızı incelemelisiniz. Ne olursa olsun, hiçbir zaman boş evraklara imza atılmamalı, üzerinde ne yazdığı ise okunmalı. Evraklarda bilgiler yer alsa bile şuna dikkat edin: Evrağın imza bölümünün üzerinde boş alanlar var mı? Örneğin evrağın üst kısmında genel bilgiler yer alıyor, altında büyük bir boşluk alan ve altında da imza yeri var. Bu durumda da dikkatli olun. Siz imzayı attıktan sonra üzerindeki boş alan sonradan doldurululabilir ve sizin için dezavantajlı olabilecek maddeler eklenebilir. Bunu engellemek için bu boş alanı boydan boya çizmek gerekir.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur