Yıllardır büyük bir eziyet olan “185 gün uygulaması” yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın hala tepkisini çekiyor. Türkiye‘deki seçimler öncesi yine gündeme gelen konu hakkında sosyal medyada görüş bildiren Turizmavrupa.net okurları “Aracımızı sadece 2 yıl Türkiye’de bırakabiliyoruz. Bu süre bize yetmiyor. Özellikle emekli vatandaşlar araçlarını daha uzun süre memleketinde bırakmak istiyorlar. Biz sürenin en az 5 yıl olmasını istiyoruz. Türkiye’deki yetkililerden yardım bekliyoruz. Araçlarımızı 5 yıl memleketimizde bırakmamıza imkan tanıyan bir düzenleme istiyoruz” görüşünü savundular. Şu anki uygulamada bir gurbetçi yabancı plakalı aracını en fazla 2 yıl Türkiye’de bırakabiliyor. Bu süre sonunda aracı yurtdışına çıkarmak zorunda ve ancak 185 gün sonra yine ülkeye geri getirebiliyor.
Muayene sorunu var
2 yılda bir Türkiye’ye araç götürmenin masraflı bir iş olduğuna da dikkat çeken gurbetçiler, “Aracın ülkede kalış süresi 5 yıla çıkarılsa bile karşımıza başka bir sorun çıkıyor. Otomobillerin 2 yılda bir muayeneye götürülüp TÜV plaketi alması şart. Peki yurtdışındaki araçlar 5 yıl kalırsa bu plaket nasıl alınacak, trafiğe nasıl çıkacak? Bu sorunu çözmek için yabancı plakalı araçların Türkiye’de de TÜV alabilmesi sağlanmalı. Yetkililerin bu konuda bir girişimde bulunması gerekiyor. Eğer bu sorun çözülecekse bütün detaylara dikkate alınmalı” dediler.
Emekliler açısından çok zor
Gurbetçiler, her yıl izine karayolundan seyahat etmenin yorucu olduğunu, araçlarını bir kere memleketlerine götürüp uzun süre orada bırakmak istediklerini belirtirken “Daha sonra uçakla geri dönmek istiyoruz. Her izine gittiğimizde ise kendi aracımızı orada kullanmak istiyoruz. 2 yılda bir aracı yurtdışına çıkarmak hepimiz için bir eziyet” görüşündeler. Özellikle uzun süre memleketlerinde zaman geçirmek isteyen ve çok sık yolculuk yapamayan emekli vatandaşlar bu konuda şikayetlerini dile getiriyorlar.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur