DEMAD (Değerli Maden Taş ve Döviz Piyasası Kurum ve Kuruluşlar Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Erdal Tunçer kamuoyunu uyardı, Türkiye’de ulusal basında geniş yer verilen ve yankı uyandıran açıklamalar yaptı.
Tuncer’in açıklamalarının satırbaşları şöyle:
- Türkiye’de her 5 döviz bürosunun 4’ü kaçak.
- Hazine Müsteşarlığı’nca Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkındaki 32 Sayılı Karar gereğince kuruluşuna izin verilmiş 750 döviz bürosu, bu ofislere bağlı 80 ek şube mevcut.Toplamda Türkiye genelinde yasal olarak faaliyet gösteren 830 döviz bürosu var.
- ‘’Toplam döviz bürosu sayısı 3830. Yani döviz bürosunun yaptığı işlemleri yapan bu iş yerlerinin yüzde 78’i yasal değil. Bir bakıma ‘her 5 döviz bürosundan 4’ü kaçak diyebiliriz’’dedi.
- Yasal olarak faaliyet gösteren döviz bürolarının yarısından fazlası (450’si) İstanbul’da faaliyet gösteriyor, diğer 380 yasal döviz bürosu ise Türkiye genelinde.
- Yasal olarak faaliyet gösteren döviz bürosu olmayan şehirler bile var !
- Yasal olarak her döviz bürosunda 11-12 kişi çalışabiliyor.Döviz büroları çalışan sayılarını 25-30’a kadar çıkarıyorlar, bu durum yasadışı.
- Döviz bürolarının günlük işlem hacmi 250 milyon USD
- Yetki Belgesi olmayan döviz bürolarının döviz alım/satımı yasak.
Kaçak döviz büroları nasıl faaliyet gösteriyor?
Demad Başkanı Tuncer ‘’Hazine’den izin almadan kuyumcu, western union gibi isimler altında dükkan açarak, otellerde büfe kurarak veya direkt iş yeri açıp döviz alım satımı yapan var. Normalde bu gibi kurum veya kuruluşların döviz alım-satımı yapması yasaktır ve cezası vardır.Özellikle alışveriş merkezlerinde ve otellerde çok sayıda döviz bürosu bulunuyor, bunların çoğunun yetki belgesi bulunmuyor ” dedi.
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa