Yurt dışında yaşayan Türklerin en fazla merak ettiği konular arasında yer alan ‘Türkiye’ye nasıl araç getirebilirim?’ sorusunun cevabını Ticaret Bakanlığı yayınlamış olduğu rehberde cevapladı. Türkiye’ye araç getirme hakkına sahip olmak için belirli koşulların sağlanması gerektiğini açıklayan Bakanlık, koşulların sağlanması durumunda kişi ya da kurumların Türkiye’ye araç getirebileceğini duyurdu.
Kimler Türkiye’ye araç getirebilirler?
Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan raporda, Türkiye dışında en az 24 ay ikamet edip yerleşim yerlerini Türkiye’ye nakleden gerçek kişilerin yanı sıra yurtdışındaki milli veya milletlerarası kadrolara atanıp da bu görevlerinden dönen kamu görevlileri Türkiye’ye araç getirebilir. Rapora göre; Türk vatandaşlığına geçmek suretiyle yerleşim yerlerini yabancı bir ülkeden Türkiye’ye kesin olarak nakleden kişilerin de Türkiye’ye araç getirebileceği belirtildi. Raporda belirtilen kişilerin getireceği araçlardan gümrük vergisinin alınmayacağının altını çizen Bakanlık, bu araçlardan Türkiye’ye ithalatı sırasında sadece Katma Değer Vergisi(KDV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınacağını duyurdu.
Mirasçılar araç getirebilir
Türkiye dışında yerleşik kişilerin ölümü durumunda Türkiye’de ikamet eden mirasçılarının ölen kişinin aracını getirme hakkı olduğunun belirtildiği raporda, mirasçıların getirdiği araçlardan gümrük vergisi, KDV ve ÖTV alınmayacağı duyuruldu.
Çifte vatandaşlara ithalat engeli
Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan raporda, yerleşim yerlerini Türkiye’ye nakleden ve Türk vatandaşlığına geçen kişilerin, çift uyruklu olmaları halinde, araç getirmeyeceği belirtildi.
Araçlar 12 ay satılamaz
Bakanlık bireysel gümrük işlemleri kapsamında, ithal edilecek araçlarla ilgili diğer şartları ise şu şekilde açıkladı: Aracın yurt dışında, kişilerin adına kaydının yapıldığı yıl itibariyle, model yılı dahil olmak üzere, 3 yaşından büyük araçların ithal edilemeyeceğinin açıklandığı raporda, bu araçların en az 6 aydır yurt dışında bulundukları ülkede getirecek kişinin adına kayıtlı olması gerektiği belirtildi. Raporda, Türkiye’ye yurt dışından getirilen araçların 12 ay boyunca satılamayacağı belirtildi.
(H.S)
YARIN: Hangi araçlar gümrük vergisinden veya ithalat vergilerinden muaf olarak Türkiye’ye getirilebilir?
Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa
Türk ve isviçre vatandaşım ama vatan hayini değilim vatanımı bayrağını ülkemi çok seviyorum çifte vatandaş bu ülkenin evladı değilmi neden bizlere bu hakkı vermiyorsunuz biz türkiyedeki vatandaştan daha çok vergi veriyoruz ve dövüz getiyoruz çifte vatandaslarada hak verin ve onlarda Araba getirsinler türkiye saygılar
İsa Bey, Araç getirebilmeniz için Türkiye’ye vatandaşı olmanız yeterlidir. Çifte vatandaşlık ile araç getirebilirsiniz. İyi günler dileriz.
Bizden çok mu vergi veriyosun .d güldürme bizi adam ol da memleketine dön o zaman
Çifte vatandaşlara ithalat engeli
AYT004 30 Kasım 2019 At 07:28
İsa Bey, Araç getirebilmeniz için Türkiye’ye vatandaşı olmanız yeterlidir. Çifte vatandaşlık ile araç getirebilirsiniz. İyi günler dileriz.
Yorumu Cevapla
Yukardaki iki yazidan hangisi dogrudur?
Ben Suriye ile çifte vatandaş im Türkiye de askerlik yaptım Türkiye de yaşıyorum Suriye den araç getirebilirmiyim
iyi günler yabancın ülkede yerleşik olmanız gerekiyor, yani oturum kaydınız yurtdışı olmalı
Selamlar ben Rusya da 25yıldır yaşıyorum ve çifte vatandaşım araç getirmek istemiyorum hangi evraklar gerekiyor aracın yaşı önemlimi?
İyi günler aracın yaşı önemli değil. Araba getirmeniz için aşağıdaki belgeler gerekiyor.
Taşıtın ikamet edilen ülkede kayıtlı olduğunu gösterir mülkiyet belgesi (ruhsat),
Taşıtı getiren kişinin ehliyeti,
Duruma göre yurtdışı ikameti gösterir belge (pasaport, kimlik belgesi, oturum izni)
Türkiye’de geçerli trafik sigorta poliçesi,
Kişinin pasaportu veya pasaport yerine geçen kimlik belgesi,
Yurtdışından emekliler için konsolosluk veya elçilik onaylı Türkçe tercümeli
emeklilik belgesi,
Duruma göre geçerli bir vekaletname veya kira sözleşmesi,
Tüzel kişiliğe ait taşıtları getirecek kişilerin şirket ortağı veya çalışanı olduğunu gösterir
noter veya konsolosluk onaylı Türkçe tercümeli belge.
Taşıtların gümrük kayıt işlemleri herhangi bir ücrete tabi değildir.
Teşekkür ediyorum
Ben Avrupa ve Türk vatandaşıyım Türkiye’de ikamet ediyorum avrupadan veya Kıbrıs’tan araba almamız için önümüzdeki engellerin kaldırılmasını sayın cumhurbaşkanımız dan arz ediyoruz..
Merhabalar Ben 9 yildir guney afrikada yasiyorum buranin vatandasligini aldim turkiyeye dondugumde buradan degilde herhangi bir ulkeden Arac getirme sansim varmi OTV VE KDV den muaf . Eger boyle bir imkan soz konusu ise aracta yas sinirlandirmasi varmi
İyi günler hangi ülkenin vatandaşlığına sahipseniz oradan getirebilirsiniz. Başka bir ülke olmaz. Aracın ikameti ve sizin ikametinizin aynı yerde olmalı.
selam aleykum ben almanyada ikamat ediyorum TC. vatandasiyim burdan birtane römork almak ve onu Türkiyede birakmak istiyorum burdaki yeni Degeri yaklasik 2800 € ben bu römorku biraka bilirmiyim türkiyede gerekli KDV ve ÖTv yada gümrük vergisini yatisam böyle bir imkanimiz varmi varsa nerelere müracat etmemiz gerekiyor bu konuda bilgilendirirseniz beni cok sevinirim simdiden tesekürler
saygilarimla
Ramazan Avsar
İyi günler bunu Ticaret Bakanlığı’nda gümrük müdürlüğü ile görüşmelisiniz. Ticaret bakanlığı telefon:(0312) 204 75 00
MERHABALAR ALMANYADA YAŞAYAN TÜRK VATANDAŞIYIM,ALMANYADA İKAMET ETMEKTEYİM VE ALMAN VATANDAŞI İLE EVLİYİM.ALMANYADAN MOTOKARAVAN GETİRMEK İSTİYORUM VE TÜRKİYEDE YEĞENİME BIRAKMAK İSTİYORUM NASIL BİR YOL İZLEMEM GEREKİYOR.yardımcı olursanız cok sevinirim
İyi günler bunu Ticaret Bakanlığının Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ile görüşmeniz gerekiyor. Yurtdışında getirilen aracı sadece yurtdışı oturumlu kişiler belli kurallara uyarak kullanabilir. Türkiye’deki bir akrabanız kullanamaz. Detaylı bilgiye bu haberden okuyabilirsiniz. https://turizmavrupa.net/yurtdisindan-turkiyeye-getirilen-tasiti-kimler-kullanabilir/