Yurtdışında yaşayanların araçlarını Türkiye‘de iki yıla kadar bırakabilmeleri ile ilgili uygulama hala kafalarda soru işaretleri bırakıyor. Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımız uygulama hakkında çok sayıda soru yöneltip cevap bulmaya çalışıyorlar. “
Kişinin aracını Türkiye’de uzun süre bırakabilmesi için son bir yıl içinde en az 185 gün yaşadığı ülkede kalmış olması gerekiyor. Bu hesaplamayı herkes kendi yapabilir. Kolaylık olması için hesabı buradan da yapabilirsiniz. Ancak iş sadece günleri hesaplamakla bitmiyor. Son günlerde konu ile yaptığımız haberlere çok sayıda soru geldi. Bunlar arasında sık karşımıza çıkan soru ise “Türkiye’ye götürdüğüm aracı orada yaşayan akrabam da kullanabilir mi” oldu.
- Sılayolu haberlerini kaçırmamak için sayfamızı beğenin: www.facebook.com/turizmavrupa
Türkiye’de kim kullanabilir?
Bununla ilgili Gümrükler Genel Müdürlüğü şu cevabı veriyor:
Soru: Türkiye’de yerleşik (yurtdışında ikameti bulunmayan) bir kişinin yurtdışında yaşayan akrabası/arkadaşı/eşi tarafından getirilen taşıtı kullanabilir mi?
Cevap: Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıtların Türkiye’de yerleşik kişilerce kullanılması mümkün değildir. Bu durumun tespiti halinde araç sahibi ile hak sahibi olmayan kişiler hakkında ayrı ayrı 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238 inci maddesi uyarınca cezai işlem uygulanır. Taşıt yurtdışı edilir.
Yani aracı Türkiye’de yaşayan bir yakınınız kullanamaz. Kullanan kişinin mutlaka yurtdışında yerleşik olması gerekiyor.
ayni arac degilde baska arac ve pilaka degisikligi yapildiginda arac tekrar turkiyeye giris olabilirmi bir alti ay esi diger alti ayi bay bayan hak kulana bilirmi ve araba tekrar giris yapip geri donusu mumkunmudur
Yeni araç alınsa bile araç sahibinin sürelerine bakılıyor. Yani aracı yeni alsanız bile eğer siz yurtdışında en az 185 gün kalmadıysanız yine sorun çıkabiliyor.Aynı aileden bir kaç kişi araçla Türkiye’ye gitse bile, araç sahibinin ve aracın sürelerine de bakılıyor. Yani aracın kendisinin de en az 185 gün yurtdışında kalması şart.