Yaz aylarında Türkiye’ye otomobille seyahat eden vatandaşlarımız hem transit geçtikleri ülkelerde hem de Türkiye’de trafik ihlalinde bulunup ceza alabiliyor. Bazı Turizmavrupa okurları “Cezayı ödemeden yaşadığım ülkeye geri dönersem ne olur. Bana ceza verildiği gümrükte görülüyor mu? Ceza aldığım ülkeden çıkış yaparken bu ceza sebebiyle sorun yaşar mıyım” diye soruyor.
Sistem uyarı veriyor
Elbette her ülkenin trafik cezalarını işleyiş ve takip sistemi farklı. Ancak Türkiye’den örnek vermek gerekirse cezalar sistemden takip edilebiliyor. Bu konuda yetkili makamlar şu bilgileri veriyorlar: “İlgili emniyet birimlerince bir bildirim olması durumunda sistem tescil işlemleri esnasında uyarı vermektedir.” Benzer durum Avrupa ülkeleri için de geçerli. Örneğin Macaristan’da bir ceza aldıysanız ve bunu zamanında ödemediyseniz, gümrük kontrolü sırasında bu karşınıza sorun olarak çıkabilir. Bu durumda yetkililer sizden cezayı ödemenizi isteyebilirler.
Hemen yürürlüğe girmiyor
Ancak şunu da unutmamak gerekir ki trafik kuralı ihlalinde bulunduğunuz ülkedeki ceza hemen yürürlüğe girmeyebilir ve sistemde hemen görülmeye bilir. Yani siz o ülkeden bir gün içinde transit geçiyorsanız büyük ihtimalle aldığınız ceza henüz sistemde görünmeyecektir. Ancak sizin ülkeden çıkış yapmanız cezanın silineceği anlamına gelmez. Bu araç sahibi büyük ihtimalle bir dahaki sefer bu ülkeye giriş yaptığında bu ceza talebi ile karşılaşacaktır.
Ülkelerarası takip var
Ayrıca sürücüler şunu da dikkate almalı: Yabancı bir ülkede aldığınız trafik cezası yaşadığınız ülkede de tahsil edilebilir. Yani aradan aylar geçse de ilgili ülkenin bir kurumundan veya tahsilat için görevlendirilen özel bir şirketten bildiri alabilirsiniz. Ödenmemesi durumunda yaşadığınız ülkedeki yetkili makamlardan da yazı alabilir, hatta faizini / işlem parasını bile ödemeniz istenebilir.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur