Pandemi biteli ve yaşamlarımız normale döneli çok oldu. Ancak uçak biletlerindeki fiyatlar pahalı olmaya devam ediyor. Özellikle, yaz sezonunun yaklaştığı bu dönemde okuyucularımızdan bilet pahalılıklarına yönelik pek çok şikâyet alıyoruz.
Bilet fiyatları 2.500 Euro’yu buluyor
Örneğin Türk Havayolları üzerinden Hamburg-İstanbul arası bir bilet almak istediğini belirten bir okuyucumuz Hamburg’taki yaz tatili dönemi için baktığı bilet fiyatlarının 550-650 Euro arası olduğunu belirtirken 4 kişilik bir ailenin sadece uçak bileti masrafının 2000-2.500 Euro’yu bulduğunu söylüyor.
Peki, pandemi bitmesine rağmen havayolu şirketlerinin tarifeleri neden hâlâ bu kadar pahalı? Okuyucularımız için bu sorunun nedenlerini inceledik ve çözüm önerileri ürettik.
Pandeminin tüm dünya ulaşımında yarattığı olumsuz etkiler azalmasına ve seyahatlerin tekrar ulaşılabilir hale gelmesine rağmen uçak biletlerindeki pahalılık oranı henüz azalmış değil. Bu durum değerlendirildiğinde ise 5 neden öne çıkıyor.
1. Yeterli sayıda uçak olmaması
Pandemi döneminde seyahat taleplerinde düşüş yaşandığı için havayolu şirketleri filolarında bulunan uçakların bir kısmını atıl hale getirmek zorunda kaldılar. Yaşam normale döndükten sonra ise bir anda talep patlaması yaşandığı için bu sefer de arz yetersizliği yaşanmaya başladı. Çünkü atıl hale getirilmiş bir uçağı tekrar kullanıma hazırlamak kolay değil ve uzun süren bir süreç. Bu nedenle de uçak sayısı olması gerekenden düşük. Dolayısıyla da bilet fiyatlarının daha pahalı olmasına sebebiyet veriyor.
2. Pandemi sonrasında yaşanan talep patlaması
İnsanların pandemi döneminde yaşadıkları kapalı hayat ve seyahat kısıtlamaları büyük bir kitleyi oldukça bunaltı. Bu nedenle de evlerinde geçirdikleri sürenin acısını çıkarmak isteyen müşteriler fiyat artışlarına aldırmadan biletlere hücum ettiler.
3. Personel sayısının yetersiz olması
Pandemi döneminde yaklaşık olarak 200 milyar dolar zarar eden havayolu şirketleri pek çok çalışanının işine son vermek zorunda kaldı. Ayrıca bu dönemde pek çok havayolu çalışanı da istifa etti. Özellikle pek çok iyi eğitimli havayolu çalışanı daha istikrarlı olan işlere yöneldiği için günümüzde bir kalifiye çalışan açığı oluştu. Dolayısıyla iyi eğitimli çalışanları tekrar sektöre kazandırmak isteyen havayolu şirketleri de daha fazla maaş teklif etmeye başladılar. Bu durum da bilet fiyatlarının artmasında bir diğer etken.
4. Enerji ve petrol fiyatlarının yükselmesi
Pandemi döneminde lojistiğin durma noktasına gelmesi petrol fiyatlarını artırmıştı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ise enerji maliyetlerinin iyice yükselmesine neden oldu. Bu durum da bilet fiyatlarının yükselmesindeki en büyük etkenlerden birisi.
5. Havaalanı ücretlerinin artması
Pandemi dönemi ve Ukrayna’daki savaş havalimanlarının havayolu şirketlerinden aldıkları ücretleri de artırdı. Bu artışlar; iniş kalkış ücretlerini, uçakların konaklama ücretlerini, yolcu başına havayolu şirketleri tarafından havalimanlarına ödenen vergileri ve uçakların havalimanı şirketlerinden aldıkları uçak temizliği hizmeti gibi pek çok kalemi kapsıyor.
Havayolu şirketleri ise yukarıda saydığımız nedenlerden ötürü artan maliyetleri karşılamak adına;
Özellikle, Okul tatilleri, yaz tatili, sonbahar tatili, kış tatili ve Paskalya tatilleri gibi talep patlamalarının yaşandığı dönemlerde bilet fiyatlarını artırıyor.
İlginizi çekebilir: Pegasus’tan 1 TL’ye uçak bileti
Okuyucularımıza tavsiyemiz;
Tatil yapacakları dönemi daha önceden belirlemeleri. Bu davranış alınacak biletten yüzde 25’e yakın tasarruf edilmesini sağlayabilir.
Ayrıca, tatil sezonunun başlangıcından 1 hafta önce ya da sonrası alınacak biletler daha uygun olabilir.
Okurumuzun Hamburg dan verdiği örneğe göre THY üzerinden bir değerlendirme yapalım.
Hamburg’daki yaz tatili dönemi olan 13 Temmuz-23 Ağustos 2023 tarihleri arasındaki bilet fiyatları;
Gidiş ve dönüş tarihleri 14 Temmuz-11 Ağustos arası belirlendiğinde kişi başı 600 Euro iken,
Gidiş ve dönüş tarihleri 20 Temmuz-14 Ağustos arası belirlendiğinde kişi başı 365 Euro’ya düşüyor.
Görüldüğü üzere yolculuk tarihleri öncesine veya sonrasına çekildiğinde bilet fiyatları ciddi anlamda ucuzlayabiliyor.
Aynı tarihler üzerinde fiyat karşılaştırması yaptığımız diğer havayolu şirketlerinde ise;
Pegasus’tan yapılan sorgulamada, gidiş ve dönüş tarihleri 14 Temmuz-11 Ağustos arası belirlendiğinde kişi başı 621 Euro iken,
Gidiş ve dönüş tarihleri 20 Temmuz-14 Ağustos arası belirlendiğinde kişi başı 600 Euro’ya düşüyor.
Anadolu Jet’ten yapılan sorgulamada, gidiş ve dönüş tarihleri 14 Temmuz-11 Ağustos arası belirlendiğinde kişi başı 664 Euro iken,
Gidiş ve dönüş tarihleri 20 Temmuz-14 Ağustos arası belirlendiğinde kişi başı 522 Euro’ya düşüyor.
Lufthansa’dan yapılan sorgulamada, gidiş ve dönüş tarihleri 14 Temmuz-11 Ağustos arası belirlendiğinde kişi başı 545 Euro iken,
Gidiş ve dönüş tarihleri 20 Temmuz-14 Ağustos arası belirlendiğinde kişi başı 542 Euro’ya düşüyor.
(Lufthansa’nın Sabiha Gökçen’den kalkan uçağı bulunmuyor)
(G. Gezer)
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur