Türkiye’de, özellikle İstanbul’da yıllardır çözülemeyen bir taksici problemi bulunuyor. Müşteri seçen, yolu uzatmaya çalışan ve işlek caddeleri sürekli işgal eden kötü niyetli taksiciler pek çok kişinin tepkisini çekiyor.
İnsanları tersliyorlar
Türkiye’de enflasyonun artması ve döviz fiyatlarının uçması taksi problemini de ciddi seviyelere ulaştırdı. İstanbul’da şehrin bütün işlek ve turistik bölgelerinde kümelenen taksicilerin çoğunun tek amacı bir turist alıp kısa yolda yüksek ücret kazanmak oluyor. Bu konuda iyiden iyiye yüzsüzleşen taksiciler yerel insanları görünce terslesek kadar da cüretkâr olabiliyorlar. Çoğunlukla da bulundukları bölgelerde çeteleştikleri için kavgalar çıktığı görülebiliyor.
Genellikle Arap turistleri bekleyen ve fahiş fiyatlarla kısa seyahatlerden kazanç sağlamaya çalışan taksicilerle yaşanan tartışmaları gün içerisinde görmek artın bir İstanbul rutini haline gelmiş durumda.
Gurbetçiyi fark ettiklerinde gözleri kamaşıyor
Bu tür zihniyete sahip taksiciler için bir diğer gelir kaynağı ise gurbetçiler. Taksisine binmek isteyen vatandaşın gurbetçi olduğunu anlayan kötü niyetli bir taksici muhakkak onu kazıklamaya çalışacaktır. Peki bu durumda gurbetçiler nelere dikkat etmeli?
Öncelikle denk geldiğiniz taksinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İsbak şirketine ait iTaksi’lerden olması diğer bölgesel taksilere nazaran güvenilir olacaktır. Doğrudan belediyeye bağlı bu taksilerde anlık görüntüler alan bir kamera bulunur ve şoförlerin hepsi belediyeye kayıtlı olmak zorundadır. Ayrıca bu taksilerde kredi kartınızla da ödeme yapabiliyorsunuz.
Beyaz Masa’yı arayın
Tabii ki iTaksi kullanan şoförlerden de kötü niyetli olanlar çıkabilir. Bu durumda İBB bünyesindeki ALO 153 Beyaz Masa hep aklınızda bulunmalı. Beyaz Masa İstanbul’daki bütün taksiciler hakkında soruşturma açabilir. Taksicilerin yolcuları gidecekleri güzergâhın mesafesine göre almama hakkı yoktur. Kısa mesafelerin sürücülere oluşturduğu zararın önüne geçmek adına en ucuz taksi ücreti 40 TL’ye çıkartıldı. Eğer sizi bu sebeple almayan bir taksi görürseniz ALO 153’ü arayarak plakasını mutlaka bildirin.
Taksiye bindikten sonra yapılması gerekenler
Taksiye binmeden önce asla pazarlığı girişmeyin ve taksiye bindiğiniz zaman ilk olarak çoğunlukla dikiz aynasına yerleştirilmiş olan taksimetrenin sıfırlandığından yola çıktığınız anda çalıştırıldığından emin olun. Eğer taksimetrenin açılmadığını fark ederseniz sürücüyü mutlaka uyarın ve buna rağmen çalıştırmadığını fark ederseniz polisi arayın. Çünkü bu durum dolandırıcılığa girer.
Taksimetreye dikkat
Taksimetrelerin açılış ücretleri 12,65 TL’dir ve km başına 8,51 TL ücret eklenir. Ancak taksiye indi bindi ücreti 40 TL’dir. Bu durumda taksimetreyi zaman zaman kontrol edip gereğinden hızlı bir şekilde artan bir ücret varsa polisi arayın. Çünkü taksimetre cihazlarının ayarlarıyla oynandığı pek çok dolandırıcılık olayı bulunuyor.
Türkiye’deki bütün taksilerde Türk Lirası’na göre ücret tarifesi uygulanır. Bu nedenle eğer bir taksici size yurtdışından gelenler ücretlerini dövizle ödemeli gibi argümanlarla gelirse asla kabul etmeyin.
İlginizi çekebilir: Taksimetreyi açmayan taksici bakın kaç para istedi
Gideceğiniz güzergâhı bilmiyorsanız mutlaka akıllı telefonunuzdan konum açın ve yolu bu şekilde takip edin ve şoförün yolu uzatacak şekilde sapmalar yaptığını fark ederseniz uyarılarda bulunun.
(BD)
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur.