Yurtdışında yaşayanların araçlarını 2 yıl Türkiye’de kullanmalarına izin veriliyor. Bunun için 185 gün yurtdışında bulunma şartı var. Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişinin (emekliler dâhil) taşıtı ile birlikte Türkiye’de kalabileceği azami süre 730 gündür. Taşıtın Türkiye’de iki yıl kalabilmesi için hem aracın hem de taşıtın son bir yıl içinde yurtdışında 185 gün kalması gerekiyor. İki yılı dolan sürücüler taşıtlarıyla birlikte yurtdışına çıkması gerekiyor. Yoksa para cezası alıyorlar. Konuyla ilgili bir okurumuz turizmavrupa.net sayfamıza “Benim Türkiye’de aracın günü doluyor. Hanımın üzerine geçirip aracı tekrar kalabilir mi? Benim adıma çıkış yapacağım. Edirne’den hanımın adıyla geri giriş yapacağız?” sorusunu yönlendirdi.
Buna izin verilmiyor
185 gün şartı dolan bir araç Türkiye’ye yeniden girebilmesi için en az yurtdışında 185 gün kalması gerekiyor. Yani aracı ikinci bir kişinin getirebilmesi için hem araç sahibin hem de arabanın yurtdışında kalması lazım. Süresi dolan aracın kişisi değişse bile aynı araçla tekrar giriş yapılamaz.
Yabancı plakalı araçlarda 185 gün hesaplaması nasıl yapılıyor?
Taşıt getirebilmek için gerekli olan yurtdışında yerleşik olma koşulundaki 185 günlük süre hesabı Emniyet Genel Müdürlüğü’nden temin edilen pasaport giriş çıkış kayıtlarına göre program vasıtasıyla yapılır. Pasaport veya kimlik bilgileri programa girilir, program Türkiye’ye giriş yapılmak istenilen tarihten geriye doğru 1 yıl (365 gün) giderek Türkiye’de ve yurtdışında kalınan süreleri hesaplar.
Hesaplama sonucunda kesintili veya kesintisiz son bir yılın toplamda 185 günden fazlasını yurtdışında geçiren ve olağan durumda yurtdışında ikamet eden kişiler yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlamış olur.
Her girişte 185 gün yurtdışında bulunma şartı gümrük idaresince kontrol edilir ve bu şartı sağlayanların araçlarına giriş izni verilir
(GŞ)