Sinüs boşluklarını kaplayan mukozanın viral, bakteriyel ve mantar gibi etkenlerle iltihaplanması durumuna sinüzit deniyor. Sinüzitler eğer birkaç haftadan daha az süreli olursa buna akut sinüzit, üç aydan daha uzun süreli olursa kronik sinüzit olarak adlandırılıyor.
Sinüzit oluşumunu etkileyen en önemli faktörler; bağışıklık sistemi ve buna bağlı sık üst solunum yolu enfeksiyonları, burun ve sinüs anatomisi, özellikle çocuklarda geniz eti büyüklüğü, alerjik rinit ve kirli hava ve sigara sayılabilir. Her baş ağrısı sinüzit demek değildir, bunu unutmamak lazım.
Sinüzitin belirtileri nelerdir?
- Halsizlik ve adaptasyon güçlüğü,
- Ağız kokusu, koku ve tat bozukluğu
- Burun ve genizden sarı yeşil renkli akıntı,
- Göz ve yüz çevresinde zonklayıcı bir baş ağrısı,
- Burun tıkanıklığı,
- Boğaz ağrısı,
- Hafif ateş
- Çocuklarda bunların yanında iştahsızlık, öksürük, bulantı ile kusma gibi şikayetler olabiliyor.
Sinüzit en sık hangi mevsimde görülmektedir?
Sinüzitler özellikle kış aylarında görülüyor. Bu mevsimde yaşanan soğuk algınlığından yaklaşık bir hafta sonra burun akıntısı başlamasıyla birlikte ortaya çıkan baş ağrısı sinüzitin habercisi olabilmektedir.
Sinüzitten nasıl korunmalıdır?
Bu tür enfeksiyon hastalıkları hava yoluyla yayıldığı için insanların yoğun olarak bulunduğu alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları, asansör ve kapalı ortamlarda dikkatli olunması, bulunulan ortamın mutlaka havalandırılması gerekmektedir.
Bağışıklık sistemini destekleyecek şekilde beslenmeye dikkat edilmelidir. Bu rahatsızlık tıbbi tedavi ile giderilmekle birlikte evde hazırlayacağınız basit terkiplerle de üstesinden gelebilirsiniz.
Sinüzit için doğal terkipler:
- Bir adet mor soğan ve bir adet çiğ patatesin suyunu çıkarıp iki yemek kaşığı çiçek balı ila karıştırın. Burun akıntısı başladığında parmağınızı daldırıp burun içine sıvayın. Karışımı buzdolabında saklayın.
- Bir adet pancarı rendeleyerek suyunu çıkarın. Yarım litre kaynar vaziyetteki suya katıp içine iki yemek kaşığı kaya tuzu dökerek karıştırın. Pancarın yerine liman suyu, kaynatılıp süzülmüş papatya veya ada çayı suyu da olabilir. Bu su ile ağzınıza çekip gırtlağa ulaşacak şekilde gargara yapın ve normal ılık su ile durulayın.
- Bir adet siyah turpu rendeleyerek bir kaba çıkarın. Üzerine bir adet limonun suyunu sıkarak dökün ve karıştırın. Günde üç kez yemek aralarında birer silme tatlı kaşığı yiyin.
- Yarım çay bardağı sızma zeytinyağını bir kaba boşaltın. İçine sırası ile iki yemek kaşığı süzme çiçek balı, iki yemek kaşığı inek sütü, yarım adet orta boy soğanın suyu ve bir kalıp saf banyo sabununun ¼ ünü rendeleyerek katın. Kabı, içi kaynamakta olan su dolu başka bir kabın içine koyun. Sabun iyice eriyene kadar tahta kaşıkla karıştırmaya devam edin. Sonra çıkarıp dinlenmeye bırakın. Soğuyup macun kıvamına gelen karışımdan her gün üç kez burun içlerine sürün.
(B.A)
Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa