Sinekle mücadelede ilaçlamanın tek başına yeterli olmadığını ifade eden Doç. Dr. Hüseyin Çetin, sorunun çözümü için neler yapılması gerektiğini açıkladı.
Yaz aylarında büyük bir sorun haline gelen sinekler, Türkiye’de yerli halkın olduğu kadar yurtdışından gelenlerin de huzurunu kaçırıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği toplantıda konuşan Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çetin, sinek sorunundan kurtulmak için neler yapılması gerektiğini açıkladı. Büyükşehir Belediyesi tarafından Antalya genelinde sürdürülen vektörel mücadeleleri anlatan Çetin, ilaçlama çalışmalarının tek başına yeterli olmayacağını söyledi. Çetin, yapılan çalışmalarda asıl önemli olanın vatandaşların katkısı ve çevre duyarlığı olduğunu anlattı.
SİNEKLER NEREDE ÇOĞALIYOR?
Özellikle sivrisinekler ve karasineklerin üremi alanlarını anlatan Doç. Dr. Hüseyin Çetin fosseptik çukurlarının, bina bodrumlarında biriken suların, falezlerin, yağmur suyu kanallarının, kullanılmayan otomobil lastiklerinin, yüzme havuzlarının sivrisineklere üreme kaynağı oluşturduğunu söyledi. Doç. Dr. Çetin Kara sineklerin üremesi ortam hazırlayan etkenlerin ise; küçük ve büyük baş hayvan yetiştiriciliğinde dışkılar, kurban kesim alanları dışında yapılan hayvan kesimlerden kaynaklanan kan ve diğer hayvan atıklar, çöp konteynırları, doğal gübre-samra elde etmek için uzun süre açıkta bekletilen gübreler ve organik atıklar olduğunu kaydetti. Bu sorunun Türkiye’nin tamamında görüldüğünü kaydeden Çetin, karasineklerin sadece ilaçlama yaparak kontrolünün çok zor olduğunu belirtti. Dr. Çetin, Kurban Bayramlarının önümüzdeki yıllarda yaz aylarına gelecek olması sebebi ile daha dikkatli davranılması gerektiğinin altını çizdi. Muhtarlardan, vektörel mücadelede destek istendi.