Mevsim normallerinin aksine küresel iklim değişikliği nedeniyle gecikmiş olsa da soğuk hava dalgaları etkisini göstermeye başlarken kar yağışları ve buzlanmalar Avrupa ve Türkiye genelinde etkili olmaya başladı. Araçlarla yapılacak yolculuklar için tehlikeli olan kış şartlarında Türkiye’yi ziyaret etmek isteyen gurbetçi vatandaşların Sılayolu’na çıkmadan evvel dikkat etmesi gerekenler hakkında Yol Emniyet Uzmanı Mert İntepe’nin görüşlerini aldık.
Tecrübe şart!
Sılayolu gibi uzun yol seyahatlerinde lastik ve araç bakımının oldukça önemli olduğunu belirten İntepe, “Araç sürücüsünün tecrübeli olması oldukça önemli. İnsanların kafasında Viyana’ya buradan şu kadar saatte giderim, bu kadar saatte giderim diye bir plan olmamalı çünkü bu kazaların en temel sebebidir. Kaç saatte bir mola vereceğini ve molada ne kadar duracağını bilmek hem tecrübe ile sabit bir şeydir hem de en büyük kaza önleme metotlarından biridir,” dedi.
Aquaplaning tehlikesi!
Yolcuların, Avrupa otoyollarından ziyade Edirne kapısından sonraki yollara dikkat etmesi gerektiğini belirten İntepe, “Bütün istatistikler yabancı plakalı arabaların kazalarını daha çok Türkiye yolunda değil Türkiye içindeki yollarda yaptığını gösteriyor. Edirne kapısından girdikten sonra yetersiz ışıklandırma veya yola hayvan atlaması gibi olumsuz etkenlerle karşılaşılabilir.
Yol aerodinamikleri yetersiz olduğu için “aquaplaning” denen araçların suda kayma durumu bizim ülkemiz sınırlarında daha çok görülür ve bunlar genelde Almanya gibi Avrupa ülkelerinde yaşanmadığı için gurbetçi vatandaşlar bu duruma hazırlıksız yakalanabilir. Söyleyebileceğim en önemli şey yolun Avrupa kısmından ziyade Türkiye kısmına dikkat edilmesi ve Türkiye’de seyre devam eden araçların Avrupa’daki hız limitlerinin nerdeyse yarısı bir hızda yol almaları,” önerilerinde bulundu.
(BD)