Terörle mücadele kapsamında Schengen sınırlarındaki kontroller artırılınca kilometrelerce uzunluğunda araç kuyruğu oluştu. Yaşanan kaos sonrası yetkililer uygulamada değişikliğe gitti. Detaylar haberde.. GÜLBENGİ SIMSEK MUHABİR
Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği’nin aldığı yeni kararı www.turizmavrupa.com olarak duyurmuş ve bunun Sılayolu’na çıkacaklara eziyet olacağı uyarısında bulunmuştuk. Plana göre terör tehlikesine karşı Schengen ülkelerine giriş ve çıkışlarda yolcuların evrakları daha iyi denetlenecek, böylelikle suçlular veya şüpheliler daha hızlı bir şekilde tespit edilecekti.
Ve korkulan gerçekten de oldu…Yeni uygulama yürürlüğe girdikten sadece 1 gün sonra Hırvatistan – Slovenya sınırında kilometrelerce uzunluğunda araç kuyruğu oluştu.
Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın yazın karayolundan Türkiye’ye yolculuk yaparken transit geçtiği Schengen ülkesi Slovenya, sınırlarındaki önlemleri artırınca işlem süresi uzadı ve ortaya tam bir kaos ortamı çıktı. Araçlar saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kaldı. Bazı yolcular yetkililere tepki gösterdiler.
Avrupa Birliği’nin yeni uygulaması Schengen ülkelerine giren ve çıkan her yolcunun evraklarının kontrol edilmesini ve bilgi bankasındaki kayıtlarla karşılaştırılmasını öngörüyor. Bu kontroller Avrupa Birliği vatandaşları için de geçerli. Ancak Slovenya durumun kontrolden çıkması üzerine acil önlem almak zorunda kaldı. Slovenya devlet televizyonunun bildirdiğine göre kontroller şimdilik sadece Avrupa Birliği vatandaşı olmayanlara uygulanacak. Yani AB vatandaşlarının işlemleri kısa sürecek, örneğin Türk pasaportu taşıyanların evrakları daha detaylı incelenecek.
Bakalım Avrupa Birliği bu gelişmeler sonrası uygulamada bir değişikliğe gidecek mi? Eğer yeni bir düzenleme yapılmazsa önümüzdeki aylarda Sılayolu sezonu başladığında ve yüzbinlerce vatandaşımız Türkiye’ye doğru yollara koyulduğunda yine kaos yaşanabilir. Şunu da unutmamak gerekir ki, bu kontroller hem Schengen ülkelerine girişte, hem de çıkışta yapılacak. Yani hem Türkiye’ye giderken hem de dönüşte sorun yaşanabilir.
Daha önce yaptığımız haberi de okuyun: HANGİ ÜLKELERDE SORUN YAŞANABİLİR?