Otomobille Avrupa’dan Türkiye’ye seyahat eden çok sayıda vatandaşımız gümrük kurallarına uymadıkları için geçtikleri ülkelerde nakit paralarından oluyorlar. Kimisi bilgisizlikten, kimisi de kuralları bildiği halde bu sorunla karşılaşıyor. Bilindiği gibi Avrupa’da bir yolcunun gümrüğe beyan etmeden taşıyabileceği nakit para miktarı 10 bin Euro’nun altında olmalı. Eğer miktar bu sınırın üzerindeyse o zaman yolcu bu parayı sınırdan geçmeden önce yazılı beyan şekliyle yetkililere bildirmeli. Bu yapılmadığı taktirde kontrolde ele geçen para sebebiyle yasal işlem başlatılabiliyor. Sırbistan veya Bulgaristan gibi ülkelerde paraya el konuluyor.
Paranın kaynağına bakılıyor
Terörle mücadele veya para aklama gibi suçlara karşı önlem amaçlı getirilen 10 bin Euro sınırı hakkında sürücüler arasında hala bilgi eksikliği var. Birçok kişi “Paraya neden el koyuyorlar” diye merak ediyor. Ne yazık ki vatandaşlarımızın bir kısmı böyle bir sınır olduğundan bile habersiz. Sınır kontrolünde üzerinizde 10 bin Euro’yu aşan bir miktar bulunduğunda yetkililerin yaptığı ilk iş paranın kaynağını araştırması oluyor. Görevlilerin amacı, bu paranın nasıl elde edildiğini öğrenmek. Yani para yasal olmayan bir yolla mı elde edilmiş, kim tarafından verilmiş, bu parayla ne yapılması planlanıyor gibi sorulara yanıt aranıyor.
Verilen cevaplar önemli
Bu durumdaki kişilerin verecekleri cevaplar çok önemli. Eğer hiç cevap verilmiyorsa veya çelişkili bilgiler veriliyorsa şüpheli bir durum söz konusu oluyor. Parayı nasıl elde ettiğinizi veya bu parayla ne yapacağınızı bildirmek zorundasınız. Burada bilgi saklamayan ve sorulan sorulara doğru cevap verenler, hatta paranın kaynağını belgelerle ispat edebilenler daha avantajlı. Yetkililer tatmin edici bilgiler alamadıklarında paraya el koyabiliyorlar. Bazı ülkelerde paranın 10 bin Euro’ya kadar olan kısmı yolcuya iade ediliyor ve kalan kısmına el konuluyor, bazılarında ise paranın tamamına el konabiliyor. Bu tamamıyla duruma bağlı.
Ne yapmak gerekir?
Bu tür bir sorunla karşılaşan ve parasına el konulan kişilerin mutlaka bir avukat tutup yasal yollara başvurması gerekiyor. 10 bin Euro’yu aşan bir miktarı gümrüğe önceden beyan etmediğiniz için yasalara aykırı davranmış sayılıyor ve hakkınızda soruşturma açılıyor. Soruşturma süreci tamamlanana kadar da parayı geri alamıyorsunuz. Ancak hakkınızı avukat aracılığı ile arayıp gerekli yerlere doğru başvuruları yaparsanız paranızı geri alma şansınız artıyor. Bu sebeple aylarca, hatta yıllarca paranın peşinden koşmak ve bir sonuç elde edememektense mutlaka hukuksal yardım alın. Bunun için paranıza el konulan ülkedeki dış temsilciliklerden yardım isteyebilirsiniz. Konsolosluklar bölgedeki güvenilir avukatları size önerecektir.
(A)