Avrupa ülkeleri kaçak göçü engellemek için yoğun çaba sarf ediyor. Ekonomik nedenlerden dolayı veya can güvenliğini sağlamak için kendi ülkesinden kaçıp Avrupa’ya ulaşmaya çalışanlar, bunun için gene de karayolunu seçiyorlar. Araçların içine gizlenerek Avrupa Birliğine girmeye çalışıldığı için sık sık otoyollarda ve sınır geçişlerinde kontroller yapılıyor. Bu denetimler karayolu trafiğini aksatıyor ve gümrüklerdeki bekleme süresini uzatıyor. Sılayolu ülkesi Slovenya, kaçak göçü engellemek için Hırvatistan ile olan sınırında polis denetimlerinin olacağını duyurdu.
İlginizi çekebilir: Avrupa’da vize skandalı
Her araç durdurulmuyor
Normalde Slovenya ile Hırvatistan arasında serbest geçiş var, yani sınır yok. Çünkü Hırvatistan Schengen’e dahil olduktan sonra iki ülke arasındaki sınır aslında resmen kalkmış oldu. Türkiye’den Avrupa’ya dönen sürücüler sadece Sırbistan – Hırvatistan sınırında pasaport ve gümrük kontrolünden geçiyorlar. Bu alandan sonra karşılarına başka sınır çıkmıyor. Ancak ülkeler ek önlemler almak zorunda kalınca durum değişiyor. Sürücüler bu durumda Hırvatistan’dan Slovenya’ya geçerken de durdurulabiliyor. Slovenyalı yetkililer, sınırda her aracın aranmadığını, sadece gerekli görülen araçların durdurulup arandığına dikkat çektiler.
Bekleme süresi oluyor
Bu arada benzer bir uygulama Avusturya ve Almanya’da da var. Bu ülkeler de komşu ülkelerle sınır bölgelerinde rutin kontroller gerçekleştiriyorlar. Bu kontroller nedeniyle zaman zaman trafikte sıkışıklık oluyor ve sürücüler kuyrukta beklemek zorunda kalabiliyorlar. Yetkililerce verilen bilgiye göre son dönemde özellikle Türkiye’den hareket eden göçmenlerin sayısı yüksek. Örneğin Almanya’da yapılan araç denetimlerinde sık sık Suriyelilere rastlanıyor. Para karşılığı araçlara yerleştirilen göçmenler, farklı ülkelerden geçerek Almanya’ya kadar ulaşıyorlar.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur