Sılayolu sürücülerinin bu önerisi kuyruk sorununu çözer
Sılayolu sezonu yaklaşıyor. Avrupa’da yaşayan yüzbinlerce vatandaşımız bu yaz yine karayolundan Türkiye’ye seyahat edecek. Memleket hasreti ile yola koyulan sürücüler yine bir çok ülkeden geçerek Türkiye’ye giriş yapacak. Geçtiğimiz yıllarda bir çok sınır kapısında uzun bekleme süreleri oluştu. Kilometrelerce uzunluğundaki araç kuyruklarında beklemek, sürücüleri oldukça yordu.
Neden önlem alınmıyor?
En büyük sıkıntı Türkiye-Bulgaristan sınırında yaşanıyor. Bulgar Kapitan Andreevo ile Türkiye tarafındaki Kapıkule sınır kapısındaki uzun bekleme sürelerine bir türlü çözüm bulunamıyor. Sürücüler “Bu iş neden bu kadar zor. Neden önlem alıp araçların daha hızlı geçişini sağlamıyorsunuz” diye yetkililere sesleniyorlar. Yetkililer ise her sezon öncesi “Gerekli tedbirler alındı. Kuyruk oluşmaması için elimizden geleni yapıyoruz” diye açıklamalarda bulunuyorlar. Hatta her ülke yetkilileri karşılıklı ziyaretlerde de bulunuyor, ortak açıklamalar yapıyorlar.
Herkes karşı tarafı suçluyor
Ancak sezon geldiğinde sorunun aynen devam ettiği görülüyor. Peki bunun sebebi ne? Geçtiğimiz günlerde Turizmavrupa okurlarından konu ile ilgili çok sayıda görüş aldık. Bir çok vatandaşımız “Bulgaristan tarafındaki peron sayısı az. Bu nedenle geçişler yavaş ve kuyruk oluşuyor” diyor. Haftasonları alışveriş için Türkiye’ye gelen ve aynı gün dönen Bulgar vatandaşları da dertli. Onlar da “Kapıkule’deki peron sayısı az. Bu nedenle Bulgaristan’a geçiş çok uzun sürüyor” diye şikayet ediyor.
Her ülke de artırmalı
Sürücülerin ortak şikayetinden de anlaşıldığı gibi peron sayısı önemli bir faktör. Yani her iki ülke peron sayısını artırsa bu sorun çözülemez mi? Ancak bu defa da “Peron var ancak eleman sıkıntısı yaşıyoruz” konusu gündeme geliyor. Sılayolu sürücüleri “O zaman sadece yaz ayları için ek çalışan bulundurun. 3-4 aylığına çalışan sayısını artırın. Hem her iki ülkede peron sayısı artsın, hem çalışan sayısı. Bunu her ülke yaparsa bu sorun çözülebilir” görüşündeler.
Ortak çalışma şart
Okurlarımızdan gelen öneriler çok mantıklı. Umarız her iki ülke yetkililer artık konuyu parça parça ele almak yerine bir bütün olarak ele alır ve ortak bir çözüm arayışı ile Sılayolu sürücülerinin bu sorununa nihayet işe yarayan bir çözüm bulabilir.
(A)