Sılayolu sürücüleri soruyor: Romanya güvenli bir güzergah mı?
Avrupa’dan Türkiye’ye karayolundan seyahat edecek vatandaşlarımız sınır kapılarında uzun süre beklememek için alternatif güzergahları araştırıyorlar. Turizmavrupa’ya bu konuda çok sayıda soru geliyor. Örneğin Almanya’dan bir okurumuz şu soruyu yöneltti: “Berlin’den Türkiye’ye arabayla gitmek istiyoruz, Romanya güzergahı hakkında bilgiye ihtiyacımız var. Emniyetlimidir yoksa eski güzergahı mı kullanmalıyız?” Son aylarda okurumuz gibi Romanya güzergahını araştıranların sayısında artış var. Bir çok kişi ilk kez bu yoldan seyahat etmek istediğini ancak hiç bilgi sahibi olmadığını belirtiyor.
Bu önlemleri alın
Öncelikle “Güvenlik” konusu hakkında bilgi verelim. İstatistik bilgilerine bakıldığında ülke suç oranı bakımından Avrupa ortalamasının bile altında kalıyor. Yani Romanya sayı olarak değerlendirildiğinde güvenli bir ülke sınıfında. Sürücüler açısından asıl önemli olan bilgi ise otoyollardaki ve dinlenme tesisi ile benzin istasyonlarındaki durum. Bu konuda da Romanya olumsuz haberlerle gündeme pek gelmiyor. Yani sürücülerin endişe duyması gereken bir durum yok. Ancak diğer ülkelerde olduğu gibi bu ülkede de tedbiri elden bırakmamak gerekir. Yani Sılayolu sürücüleri ıssız yerlerde durmamalı, otoparkı olmayan yerlerde konaklamamalı. Tanımadığınız kişilerin size yaklaşması, size herhangi bir konuda yardım teklif etmesi veya kendi yardım istemesi durumunda dikkatli olun. Rastgele yol kenarında durup araçta uyumayın. Mutlaka kalabalık yerlerde dinlenin. Mümkünse araçtaki herkes aynı anda uyumasın, en az bir kişi uyanık kalsın. Ayrıca hiçbir zaman bütün değerli eşyalarınızı bir çanta içinde saklayım bunu da orta yerde bırakmayın. Araçtan inerken mutlaka yanınızda tutun.
Saatte 130 km
Otoyol kalitesi bakımından değerlendirildiğinde karşımıza şöyle bir manzara çıkıyor: Romanya otoyol ağı bakımından Avrupa’nın en kısa otoyoluna sahip. Henüz gelişen bir ülke olduğu için otoyol ağı diğer Sılayolu ülkeleri gibi geniş değil. Vatandaşlarımızın geçeceği bölgelerde hala otoyol olmayan kesimler var. Ancak bunlar kısa mesafeler. Yani bu ülkeden transit geçen bir sürücü genelde otoyoldan seyahat ediyor. Otoyolların durumu da bir çoğu yeni yapıldığı için iyi. Sadece sınıra yakın yerlerde otoyol olmayan kesimlerde dikkatli olmak, hatalı sollama yapmamak ve en önemlisi hız yamamak gerekir. Bu arada otoyollarda izin verilen hız limiti saatte 130 kilometre.
Elektronik vinyet alın
Ülkede otoyollar paralı. Sürücülerin Macaristan veya Bulgaristan’da olduğu gibi “Elektronik vinyet” satın alması gerekiyor. Bunu önceden internetten yapması daha mantıklı. Yani aracın bilgilerini sisteme işliyorsunuz ve plakanız daha sonra gelen kontrol noktalarında kameralar tarafından takip ediliyor. Otoyol ücreti ödemeyen araç sahiplerine ceza kesiliyor.
Ülkedeki otoyol ücretleri ise otomobiller için şöyle:
7 günlük 3 Euro
1 aylık: 7 Euro
Yıllık: 28 Euro
Yolda sorunla karşılaşanlar Bükreş’teki Türk Büyükelçiliğine şu adres ve iletişim bilgilerinden ulaşabilirler:
Calea Dorobantilor 72, Sector 1
Bucharest / Romania 9:00-12:00 15:30-16:30
E-mail: embassy.bucharest@mfa.gov.tr
Telefon
+40-21 206 37 00
Nöbetçi / Acil Durum Telefonu
+40 738 834 097
Faks
+40-21 206 37 37
(A)