Sılayolu sezonunda yüzbinlerce gurbetçi araçlarıyla Türkiye’ye seyahat edecek. Yolculuk esnasında farklı ülkelerden transit geçiliyor ve her ülkenin kendine özgü kurallarına dikkat etmek gerekiyor. Hem trafik, hem de gümrük kurallarına uymak gerekirken gözünü paranıza diken çetelere karşı uyanık olmak şart. Bunu yapmayan sürücüler yüzlerce Euro ceza ödemek zorunda kalıyor veya dolandırılıyor. Mağduriyetleri engellemek için Turizmavrupa okurlarını bilgilendirmek istiyoruz. Sılayoluna çıkmadan önce bu bilgileri mutlaka okuyun ve dostlarınıza aktarın.
Sigara izmariti atan ceza ödüyor
Bazı ülkelerde sigara içenlerle yoğun bir mücadele var. Kişi kendisini zehirlemekle kalmıyor, araç içinde sigara içtiğinde diğer yolcuların sağlığı ile de oynuyor. Örneğin Bulgaristan’da özellikle yere sigara izmariti atanlar hedefte. Sınır kapılarında devriye gezen görevliler, yere izmarit atanları tespit edip hemen ceza kesiyorlar. Örneğin gümrük kontrolü için kuyrukta bekleyen bir sürücü aracının camını açıp yere atığında kısa süre sonra bir görevli ile muhatap olabiliyor. Veya aracından inip biraz hareket etmek istediğinizde sigara içiyorsanız, çöpünü nereye attığınıza dikkat edin. Görevliler özellikle bu tür yolcuları hedef olarak seçiyor ve uzaktan izliyor. Hata yapıldığı anda ise hemen beliriyorlar. Geçtiğimiz yıllarda bu şekilde bir çok gurbetçi ceza ödemek zorunda kaldı. Bu arada bu cezayı uygulayan tek ülke Bulgaristan değil. Diğer ülkelerde de benzer uygulamalar var. Bu sebeple dikkatli olmak gerekiyor.
Vinyeti yanlış yere yapıştırmayın
Sılayolunda sürücülerin en çok para kaptırdığı konulardan biri de „vinyet“. Otoyolları paralı olan ülkelerde bilindiği gibi vinyet pulu satın alınıyor ve aracın camına yapıştırılıyor. Bu sayede otoyol ücretini ödediğinizi göstermiş oluyorsunuz ve denetimlerden sorunsuz geçebiliyorsunuz. Ancak bu pulların yapıştırılacağı yer ülkeden ülkeye farklı olabiliyor. Bazı ülkeler pulun örneğin aracın ön camında sol alt köşeye yapıştırılmasını isterken, bazıları orta üst kısma yapıştırılmasını istiyor. Bu sebeple pulu satın aldığınız yerde mutlaka nereye yapıştırmanız gerektiğini önceden araştırın. Zaten bu bilgi pulun arkasında da yazıyor. Emin olmayanlar satış noktasındaki görevliye danışabilir. Şunu unutmamak gerekir ki sadece satın almak yetmiyor. Vinyeti mutlaka doğru yere yapıştırmanız da şart. Aksi taktirde kat kat fazlası para cezası ödüyorsunuz.
Hatalı giriş yapılıyor
Vinyet ile ilgili yaşanan bir başka sorun da şu: Sılayolu ülkesi Macaristan gibi bazı ülkelerde elektronik vinyet satın alınıyor. Yani ödeme yapıp aracınızın plakasını sisteme kaydettiriyorsunuz. Bu durumda aracın camına pul yapıştırmaya gerek kalmıyor. Ancak plakanın sisteme kaydettirme işlemi sırasında kişisel hatalar yapılabiliyor. Ya sürücünün kendisi, ya da satışı yapan görevli plakada bir harfi bile yanlış girse, siz parasını ödeseniz bile vinyet almamış sayılıyorsunuz. Yani otoyolları kaçak kullanmış muamelesi görüyorsunuz. Bu sürücülere aylar sonra bile yüksek cezalar gelebiliyor. Benzer bir sorunla karşılaşmamak için mutlaka satış noktasında sisteme girilen bilgileri bir kez daha kontrol edin. Eğer herhangi bir hata varsa (Bu bir harf bile olabilir) hemen görevliye itiraz edin ve hatayı düzelttirin. Ayrıca satış sonrası size verilen makbuzu da uzun bir süre saklayın. Aylar sonra „Vinyet almadınız“ diye bir ceza geldiğinde bu makbuz sayesinde itiraz edebilirsiniz. Ne yazık ki birçok vatandaşımız Türkiye’den döner dönmez bu tür belgeleri çöpe atıyor. Ancak daha sonra lazım olduğunda ise pişmanlık yaşıyor.
Tamirhane oyunu
Sürücülerin parasından olduğu bir başka durum da araçların yolculuk esnasında arızalanması sonucu ortaya çıkıyor. Binlerce kilometrelik bu zorlu yolculuk öncesi aracın elbette bakımı yaptırılmalı, varsa herhangi bir arıza giderilmeli. Ne yazık ki bazı vatandaşlarımız buna gerek duymuyorlar. Ancak bakımını yaptırdığı halde yolda aracı arızalanan da oluyor. Bu gibi durumlarda çok dikkatli olmak gerekiyor. Ne yazık ki Sırbistan / Bulgaristan gibi ülkelerde araçların arızalanmasından ciddi paralar kazanan çeteler var. Bunların ekipleri otoyol üzerinde devriye geziyor ve yol kenarında duran bir araç gördüğünde hemen devreye giriyor. Yardıma gelmiş gibi yapıyorlar ancak hedefleri başka. Bu tür çekici araçları size genelde şu öneride bulunuyor: „Aracınız bozulduysa size hemen yardım edebiliriz. Çok yakında tanıdığımız bir tamirhane var. Aracınızı oraya çekebiliriz. Sorun kısa sürede hallolur ve siz yolunuza devam edebilirsiniz“.
Çok para istiyorlar
Ancak bu tür anlaşmalı tamirhaneler ne yazık ki sürücüleri dolandırmaya çalışıyorlar. Araçtaki arıza abartılıyor, sürekli yedek parça siparişleri verilmek isteniyor ve tamir süresi uzatılıyor. Ve sürücü sonuçta normalde ödemesi gereken miktarın kat kat fazlasını ödemek zorunda kalıyor. Parayı vermeyen aracını alamıyor. Hatta bu tür tamirhaneler ilk iş olarak sürücünün pasaportunu istiyorlar. Bunun işlemler için gerekli olduğunu belirtiyorlar. Sürücü istenen parayı ödemediğinde ise pasaport verilmiyor ve sürcü aracını alsa bile yola devam edemiyor.
Sılayolunda sahte ADAC çekicileri
Bu arada çekicilerle ilgili dikkat edilmesi konular da var. Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımız ülkelerinde hizmet veren Otomobil Kulüplerine üyeler. Yolda bir arıza olduğunda ise bu kulüplerden yardım isteyebiliyorlar. Örneğin Alman Otomobil Kulübü ADAC bunlardan bir tanesi. Ülkede milyonlarca üyesi var. Sürücü eğer ADAC üyesiyle ADAC’ye başvuruyor ve bunlar kendisine bir tamirhane öneriyor. Hatta olay yerine çekici de gönderiyor. Ne yazık ki dolandırıcılar bunu da fırsata çevirip kendi çekici araçlarına ADAC’den geliyormuş süsü veriyorlar. Çekicilerin üzerine „ADAC“ yazıları asılıyor ve bu kurumla hiçbir alakası olmayan tamirhanelere gidiyorlar.
Binlerce Euro kaptırırsınız
Sılayolunda bu gibi sorunları yaşamamak için size yardıma gelen ve önerilerde bulunan kililere karşı dikkatli olun. Her söylenenei hemen yapmayın. Mutlaka önce bağlı bulunduğunuz otomobil kulübünden yardım isteyin ve size verilen talimatları yerine getirin. Aksi taktirde tamirhanelerde binlerce Euro’nuzu kaptırabilirsiniz. Bu tür yerlerde sözde tamir edilen araçlarda kısa süre sonra aynı sorunların yeniden yaşandığını da unutmamak gerekir. Yani başınızdan benzer bir olay geçtiyse hedefe vardığınızda ilk işiniz aracınızı yeniden güvenilir bir tamirhaneye götürmek olmalı.
Ödemeniz gereken miktar değişiyor
Vatandaşlarımızın yollarda parasını kaptırdığı bir başka alan da benzin istasyonları ve satış yapan marketler. Bu tür yerlerde zaman zaman kötü niyetli görevliler olabiliyor ve sizden daha fazla para almaya çalışıyorlar. Dikkat etmeyen sürücülerin cebinden daha fazla para çıkıyor. Örneğin benzin alırken size ödemeniz gereken miktarın üzerinde bir meblağ söyleniyor. Özellikle ödemeyi peşin yapanlar ve makbuz almayanların bunu daha sonradan kontrol etme veya isbat etme şansı da olmuyor.
Sılayolunda kartla ödeme yapın
Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için fiyatları önceden kontrol etmek gerekir. Mümkünse kartla ödeme yapılmalı ve mutlaka makbuz istenmeli. Peşin yapılan ödemelerde de para üstleri mekandan ayrılmadan hemen kontrol edilmeli. Eğer eksik varsa görevliye bildirilmeli Makbuz alanlar daima bir adım önde oluyorlar ve haklarını daha kolay arıyabiliyorlar. Ayrıca herhangi bir alışveriş yapmadan veya örneğin bir restoranda yemek yemeden önce mutlaka bir menü isteyin ve ürünlerin fiyatlarını inceleyin. Siparişi vermeden ödemeniz gereken miktarı hesaplayın. Bu sayede daha sonra büyük bir süprizle karşılaşmazsınız. Sizin fiyatları incelediğini gören görevliler zaten böyle birşeyi akıllarına bile getirmezler.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur