Sağlık kurumları, içinde bulunduğumuz 1-7 Mart Yeşilay Haftası’nda vatandaşları bağımlılıklardan kurtulmaları konusunda öneriler ve yönlendirmelerde bulunuyor. Özellikle sigara bağımlılığına dikkat çeken yetkililer; sigarayı bırakarak sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir yaşam sürmenin önemini vurguluyor. Peki sigaraya bırakmak için neler yapmak gerekiyor, hangi kurumlardan destek alınıyor, ne kadar zamanda bırakılıyor, sigarayı bırakınca kilo alınır mı, tütün dumanında neler var? Merak ettiğiniz tüm sorular haberimizde…
Sağlık Bakanlığı, tütün bağımlılığından kurtulmak isteyenlere ücretsiz destek veriyor. Sigarayı bırakmak isteyenler, Bakanlık bünyesinde oluşturulan “Alo 171” (https://alo171.saglik.gov.tr/?/birakmakistiyorum ) danışma hattına başvurabilir. Sigarayı bırakma sürecinin istekli olmak, destek almak, bir tarih belirlemekle başladığını belirten yetkililer en çok merak edilen soruları da şöyle yanıtlıyor:
Sigarayı bırakmanın ilk adımı nedir?
Öncelikle sigara bırakmaya karar vermek ve kendinizi buna hazırlamaktır. Kendinizi fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak sigara bırakmaya hazırlayın ve sigarayı nasıl ve ne zaman bırakacağınızı planlayın. Sigarayı bırakma sebeplerinizi ve bırakmakla kazanacaklarınızı yazın. Örneğin: Daha uzun yaşamak, kendinizi daha iyi hissetmek, para biriktirmek, daha iyi kokmak… Sigara içen herkes bunun zararlarını bilir ve bırakmak ister, siz bunu yazılı hale getirin ve her gün okuyun.
Sigara bırakma planınızı kesinleştirmek için bir-iki hafta içerisinde sizin için önemli olan bir günü sigara bırakma tarihi olarak kesinleştirin ve belirlediğiniz bu tarihi arkadaşlarınıza, dostlarınıza söyleyin. Sigarayı bırakma kararınızı aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşın. Onlardan destek ve anlayış isteyin. Eğer eşiniz de sigara içiyorsa birlikte bırakmayı teklif edin. Birbirinize destek olarak zorlukların üstesinden daha kolay gelebileceğinizi unutmayın.
Bırakmak için bir tarih belirleyin ve o gün geldiğinde bırakın. Bu kararınızı ailenizle, arkadaşlarınızla paylaşın. Çevrenizde olabildiğince çok kişiye sigarayı tespit ettiğiniz günde bırakacağınızı duyurun. Önceden kararlaştırılan bir bırakma tarihi, ani bir kararla bırakmaya kalkmaktan daha iyi sonuç verir.
Gün içerisinde arkadaş ortamları veya stres altında kalma gibi sigara içme isteği doğurabilecek durumlarla nasıl başa çıkacağınızı önceden düşünün. Ayrıca, sigara içme isteğinin şiddetlendiği anlarda öncelikle sigara bırakma konusunda kendinize verdiğiniz kararı hatırlayın ve bedeninizde oluşan olumlu değişiklikleri düşünün. Bunların yanı sıra destek almak için hekiminize danışabilirsiniz.
Sigara Bırakma günü geldiğinde eviniz ve işyerinizde bütün sigaralarınızı, çakmaklarınızı, kül tablalarını ve size sigarayı hatırlatacak her şeyi atın. Asla ve hiçbir nedenle sigara satın almayın. Özellikle ilk günler sigara içilen ya da içme isteği uyandıran ortamlardan mümkün olduğunca uzak durun. Ayrıca bir süreliğine sigara isteğini tetikleyecek olan alkol ve kahveden uzak durun.
Size sigarayı hatırlatacak alışkanlıklarınızdan vazgeçiniz. Televizyon karşısındaki yerinizi değiştiriniz. Yemekten sonra kahve içiyorsanız bırakın ya da başka bir şey için. Kısaca daha önce ne yaparken sizde sigara içme isteği uyanıyorsa o eylemi yapmayın. Arabanızı iyice temizleyiniz. Kül tablalarını kolonya ile ıslatılmış pamuk vs. ile doldurunuz. Arabanıza sigara kokusunu unutturacak güzel bir koku yerleştirin.
Sigarayı bırakınca kilo alır mıyım?
Sigarayı bıraktığınızda iştahınız artabilir ve tat alma duyunuz gelişebilir; bu nedenle daha sık bir şeyler atıştırmak isteyebilirsiniz. Bu durumlarda meyve, sebze ve bir miktar çerez gibi sağlıklı yiyecekleri tercih ediniz ve cips benzeri abur cubur ürünlerden kaçının! Şimdilik diyet yapmayın. Almış olduğunuz “sigarasız hayat” kararınızda sebat edin. Bu süreçte bir miktar kilo alabilirsiniz. Ancak sigarayı bıraktıktan sonra hareket yeteneğiniz artacağı için kilo vermeniz çok daha kolay olacaktır. Ayrıca düzenli olarak egzersiz yaparak nikotin eksikliğine bağlı olarak azaltabilen metabolizma hızınızı artırabilirsiniz. Hiç bir şey yapamıyorsanız kilolarınızı dert etmeyiniz. Onlarla sigarayı tamamen bıraktıktan sonra ilgilenirsiniz.
Sigarayı bıraktıktan sonra ne olur?
Asla geç değil! Hangi yaşta olursanız olun sigarayı bıraktığınızda sağlıklı ve kaliteli yaşam süreniz artacaktır. Sigarayı bıraktıktan sonra;
İlk 24 saatte içinde;Kanda karbonmonoksit gazı azalır.
2 hafta-3 ay arasında;Efor kapasitesi artar,
Öksürük azalır, 3 ayda kaybolur,
Balgam 2 haftada yarı yarıya azalır,
Soluk alıp vermek kolaylaşır,
Koku ve tat alma duyusu iyileşir,
Bağışıklık sistemi güçlenmeye başlar,
Diş ve parmaklarda sarı lekeler kaybolur.
Birinci yılda; Kalp krizi geçirme riski %50 azalır
Beyin kanaması ve damar hastalığı riski %30-50 azalır
KOAH, vb. ilerlemesi durur
- yılda; Ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası kanser riski yarı yarıya azalır.
- yılda; Felç olma riski 5-10 yıl içinde sigara içmeyenlerle eşitlenir
Akciğer, ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası, böbrek, pankreas kanseri riski azalmaya devam eder.
- yılda; Kalp krizi riski hiç içmeyenlerle eşitlenir.
Sigarayı bıraktıktan bir yıl sonra tamamen bırakmış sayılır mıyız?
Tebrikler! Artık sigarayı bırakmış kabul ediliyorsunuz. Ancak sigaraya yeniden başlama ihtimaliniz az da olsa var. Bu nedenle bırakma dönemindeki kararlılığınızdan ve sigarasız hayat kararınızdan vazgeçmeyin.
(BY)
Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa