Gurbetçilerin Sılayolu’na çıktıkları tatil sezonu yaklaşıyor. Bu süreçte Avrupa’dan memleketlerine doğru 2 bin kilometreden uzun bir yolculuğa çıkacak olan gurbetçileri zorlu bir süreç bekliyor. Bu uzun yolculuğa çıkacak gurbetçiler arasında çeşitli kronik hastalığa sahip kişilerin de olduğunu var saydık ve şeker hastaları özelinde uzun araç yolculuklarında dikkat edilmesi gerekenleri uzman görüşlerini göz önünde bulundurarak derledik.
İşte, Memleket yolculuğuna araçlarıyla çıkmayı planlayan şeker hastası gurbetçilerin mutlaka uyması gereken kurallar.
Sılayolu gibi uzun yolculuklarda otomobil sürecek olan şeker hastaları daha çok sabah saatlerindeki seyahati tercih etmeli.
Sürücüler yola çıkmadan önce mutlaka kan şekerlerini kontrol etmeli.
İlginizi çekebilir: Sılayolu’nda doğru beslenme
Araçta mutlaka meyve, kraker, glukoz tableti, glukagon iğnesi ve diğer ara öğünleri bulundurulmalı.
Kan şekeri düşüklüğü durumunda hızlı bir çözüm olarak kesme şeker de bulundurulmalı.
Şeker aşırı düşerse ne yapılmalı?
Eğer şoförün şekeri aşırı düşerse Glukagon iğnesi yapılabilir.
Otomobil sürerken iki saatte bir mola verilip dinlenilmeli.
Yola çıkmadan önce bir ilk yardım çantası hazırlanmalı. Çantanın içerisinde; glukagon iğnesi, yara bandı, ağrı kesici ilaçlar, alerji ilaçları ve antibiyotik bulunmalı.
Avrupa’da ulaşılması kolay kolan “Diyabet Seyahat Çantaları” dan bir tane satın alınırsa seyahat için oldukça verimli olacaktır.
Doktordan yazı isteyin
Sılayolu gibi farklı ülke sınırlarından ve gümrüklerinden geçilecek olan yolculuklar öncesi şeker hastalarının mutlaka kendi doktorlarından İngilizce yazılmış ve şeker hastası olduklarını belirtenbir yazı istemeleri gerekiyor. Çünkü insülin ve şırıngalar bazı gümrüklerde problem olabiliyor.
Seyahat esnasında fazlaca ayakta kalınacağı için rahat bir ayakkabı giyilmesi ve ayak bakımına dikkat edilmesi de oldukça önemli.
Dinlenme amacıyla kısa süreli olarak bir yerde ikamet edecekse konaklamanın yapılacağı bölgedeki hastane veya sağlık kuruluşlarının nerede olduğunu öğrenilmeli.
Ayrıca gidecek yerde ne kadar konaklanacağı ve yolculuk süresi hesaplanarak ihtiyaçtan fazla ilaç stoklanması da oldukça önemli
Seyahate çıkacak şeker hastalarının yanlarında bulundurması gereken ilaçlar
- Ayrı bir çantada (kişinin bu çantayı yakınında bulundurması gerekiyor) ekstra insülin.
- Fazladan ikinci bir insülin kalemi veya insülin enjektörleri.
- Kan şekeri ölçüm cihazı ve stripleri.
- İdrarda keton ölçümü için stripler.
- Kişinin şeker hastası olduğunu gösteren bir kimlik.
- Glukoz tabletleri ve meyve suyu.
- Glukagon iğnesi.
- Ateş ölçer derece (ateşiniz yükselirse)
- Kişinin ilgili doktoruna ait telefon, fax ve e-mail adresi.
- Seyahat sağlık sigortası.
- Sıcak yerlere yapılacak seyahatler için insülinlerin sıcakta bozulmasını önleyecek taşıma çantası ve buz kasesi veya termos.
Ekstra: Uçak yolculuğu
Uçakla seyahat edecek şeker hastalarının ise yiyecek, glukoz tableti ve glukagon iğnesini yanlarında bulundurmaları oldukça önemli. Yolcu, insülin, şırınga veya insülin kalemi veya diğer ilaçlarını uçakta yanında bulundurmalı. Ayrıca insülin için yanında buz kalıbı bulundurmalı. Eğer ortam çok sıcaksa hostesten insülini buzdolabına koyması rica edilmeli. Kişinin uçak bileti almadan önce şeker hastası olduğunu mutlaka belirtmesi gerekiyor.
Kaynak: Tavsiye Ediyorum.com’da yayımlanan, Prof. Dr. Metin Özata’ya ait “Diabet (Şeker) Hastasının Kara ve Uçak Yolculuğu ve Alacağı Önlemler” başlıklı makale.
(BD)