Schengen çilesi bitmiyor
Türkiye vatandaşları, Schengen vizesi gecikmeleri ve yüksek ret oranı nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ülkelerine seyahat konusunda aylardır sorunlarla karşı karşıya. Birçok kişiye tüm evrakları tam olmasına karşın vize verilmiyor. Bu kişiler arasında akademisyenler, öğrenciler ve iş insanları da bulunuyor.
SchengenVisaInfo.com’a göre, Kovid-19 ile ilgili kısıtlamaların kaldırılmasına ve AB’yi ziyaret edebilmeyi umut etmesine rağmen, Türk vatandaşları uygun randevu makamları bulamadıkları veya vizeleri reddedildiği için planlarını askıya almak zorunda kaldılar.
RET ORANI YÜZDE 19,02’YE YÜKSELDİ
İstatistikler, Türk vatandaşları tarafından yapılan başvuruların reddedilme oranının 2021’de 2020’ye kıyasla önemli ölçüde arttığını gösteriyor. 2020’de ret oranı yüzde 13,78 iken 2021’de yüzde 19,02’ye yükseldi.
TÜRK VATANDAŞLARINA YAKLAŞIK 26 MİLYON EURO’YA MAL OLDU
Schengen vizelerinin reddedilmesinin son 5 yılda Türk vatandaşlarına yaklaşık 26 milyon Euro’ya mal olduğu, AB ülkelerinin ise vize verilen Türk vatandaşlarından vize ücretleri sayesinde 315 milyon Euro’nun üzerinde gelir sağladığı tahmin ediliyor.
NORVEÇ’TEN ONUR KIRICI YAKLAŞIM
Schengez vizesi konusunda birçok Türk vatandaşı Twitter’da endişelerini dile getirdi. Tuğba Bozcaga adlı bir Twitter kullanıcısı, aylarca çok girişli vize talebinde bulunmasına rağmen 12 günlük tek giriş vizesi aldığı için planladığı iki konferanstan birine katılamadığını bildirdi. Bir Türk çift de Schengen vizesiyle ilgili sorunlarla karşı karşıya kaldı. Çiftin Schengen vizesi talebi Norveç Büyükelçiliği tarafından, gerekli tüm evraklar sunulmasına rağmen Türkiye’deki kötü koşullar gerekçe gösterilerek reddedildi.
ZENGİN AİLELERE ALTIN VİZE KOLAYLIĞI
Bunların dışında, öğrenciler vize ile ilgili sorunlarla da karşı karşıya kalmıyor. Türk öğrenciler, uzun bekleme süreleri nedeniyle Schengen’e bağlı bir ülkede eğitime devam edemiyor. Ayrıca yüksek Schengen vize red oranları, Türk ihracatçıların AB’de iş yapmasını da tehlikeye atıyor. Daha önce SchengenVisaInfo.com, Türk vatandaşlarının bu tür sorunlar nedeniyle AB’nin Altın Pasaport programına yöneldiğini bildirmişti. Bununla birlikte, bu program yalnızca uluslararası varlıklı kişilerin ve aile üyelerinin AB’de vatandaşlık almalarına izin veriyor.
Güner Kızıl