Trafikte hız ihlali yapıp radara yakalananlar yüksek para cezası, ceza puanı ve hatta ehliyetini kaybetme gibi durumlarla karşılaşabiliyor. Hem sabit radar cihazları hem de araç içine gizlenmiş mobil cihazlar direksiyon başındaki sürücünün fotoğrafını çekerek ceza almasının yolunu açıyor. Ancak bazı durumlarda direksiyon başındaki kişinin kim olduğu tam olarak görülmüyor ve bu sebeple de yasal bir sorun ortaya çıkıyor.
Yüzün net görülmesi gerekiyor
Örneğin Almanya’da yasalara göre cezayı aracın sahibi değil, hız ihlali yapıldığında aracı kullanan kişi ödemek zorunda. Yani radar fotoğrafında görüntülenen sürücü kimse, ceza da ona kesilmek zorunda. Bazı durumlarda radarda fotoğraftaki kişinin kim olduğu anlaşılamıyor. Örneğin kişi bir güneş gözlüğü takıyorsa, uzun saçları yüzünün bir kısmını kapatıyorsa, sürücünün yüzü gölgede kaldığı için net görülmüyorsa veya indirilen güzenlik yüzü kapatıyorsa. Durum böyle olunca cezayı alan kişinin “Fotoğraftaki ben değilim. Bu cezayı ödemiyorum” deme hakkı doğuyor.
İtiraz edebilirsiniz
Cezayı alan kişinin bildiriye itiraz hakkı var. Gerekçe olarak da fotoğrafta aracı kimin kullandığının belli olmadığı gösterilebilir. Yetkililer bu itirazı inceleyip bir değerlendirmede bulunmak zorundalar. Eğer net bir sonuç çıkmazsa olay mahkemeye intikal ediyor ve hakim bir karar vermek zorunda kalıyor. Eğer hakim de fotoğraftaki kişinin kim olduğunu net olarak tespit edemiyorsa cezayı iptal etme hakkına sahip.
Bilirkişi raporu çok masraflı
Aslında hakimin fotoğrafı bir bilirkişi incelemesine göndermesi mümkün. Ancak bu yöntemin hem çok zaman aldığı hem de yüksek maliyetli olmasından dolayı pek tercih edilmediği belirtiliyor. Yani mahkemeler genelde bu haktan faydalanmayıp sürücüye verilen cezayı iptal ediyorlar.
Araç sahibine soruluyor
Ancak yetkililer daha sonra aracın sahibine yazılı başvuruda bulunup “Aracı o gün kim kullanıyordu” sorusunu yöneltiyorlar. Araç sahibi eğer isterse süren kişinin kimlik bilgilerin verebilir. Yasalar gereği bunun bir zorunluluğu yok. Eğer bir açıklama yapmak istemezse otomatik olarak suçlu olduğu ve cezayı ödemesi gerektiği anlamına gelmiyor. Yani yetkili makamlar suçlunun kim olduğunu tespit etmekle yükümlüler. Eğer bunu yapamıyorlarsa aracın sahibi de ceza almıyor.
Deftere kaydetmek zorunda
Eğer araç sahibi her hız ihlalinde “Aracı ben kullanmadım ve kimin kullandığını da bilmiyorum” diye savunma yaparsa iş değişiyor. Bu durumda araç sahibinden aracı kullananların yazılı kaydını tutması isteniyor. Yani her sürücü araç içinde bulundurulan deftere ismini ve tarih saat gibi bilgileri işlemek zorunda kalıyor. Bu şekilde radara yakalanma anında aracı kimin kullandığı anlaşılıyor. Kayıt tutulmadığında ise araç sahibi suçlu durumuna düşüyor ve artık “Bilmiyorum” diyemiyor.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur