Enerji ve yakıt fiyatlarının rekor seviyelere geldiği bir dönemde gereksiz bütün harcamaları kısmak gerekir. Ancak tüketicilerin fark etmediği masraflar da var. Evde prize takılı bırakılan şarj cihazlarının da elektrik tükettiğini biliyor muydunuz? Yani cep telefonunuz takılı olmasa bile sadece şarj cihazının prizde kalması bile masrafa yol açıyor. Üstelik telefon kullanıcılarının çoğu bu cihazı genelde prizde bırakıyor. Uzmanlar bu konuda uyarıda bulunarak “Kullanmadığınız kabloları prizden çıkarın” tavsiyesinde bulunuyorlar.
Sadece bununla bitmiyor
Ancak sorun sadece bununla da bitmiyor. Şunu unutmamak gerekir ki evde sadece bir kişide telefon olmuyor. Ailelerde genelde 3.4 şarj kablosu kullanılıyor. Bir de evde kullanılan diğer cihazları düşünün. Örneğin bilgisayar veya tablet kablosu. Bunların her biri sadece takılı kaldığı için elektrik masrafına yol açıyor. Ancak uzmanlar durumun daha da vahim olduğunu belirtiyorlar. Çünkü kapalı vaziyetteki cihazlar da elektrik tüketiyor. Örneğin televizyon, mikrodalga fırın, oyun konsolu, bilgisayar gibi cihazları “Bekleme” modunda bıraktığınızda elektrik tüketimi azalsa da devam ediyor. Tüketime yol açan diğer ürünler şunlar: Yazıcı, internet kutusu / modem, akıllı hoparlörler, akıllı ev cihazları, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi / kurutucu.
Ne kadar masrafa yol açıyor?
Bütün bu cihazların ne kadar masrafa yol açtığı konusu ise oldukça ilginç. Her birine teker teker bakıldığında masraf çok düşük görünüyor. Ancak bunların tamamına bakıldığında yıllık masrafın gerçek boyutu ortaya çıkıyor. Uzmanlara göre bir şarj kablosunun neden olduğu ek masraf yılda yaklaşık 1 Euro. Evde 4 kablo varsa 4 Euro. Üstte saydığımız diğer cihazların tüketimi daha yüksek. Uzmanlara göre hepsi toplandığında yılda hane başına yaklaşık 160 Euro’luk ek bir masraf çıkıyor.
Servet kazanıyorlar
İşin asıl korkunç tarafı ise buna ülke genelinde bakıldığında çıkıyor. Yani enerji şirketleri bu şekilde milyonlarca Euro ek gelir elde etmiş oluyorlar. Üstelik biz bunu fark etmiyoruz bile. Veya fark etsek de “Bir kablodan ne olacak ki?” dediğimiz için önemsemediğimiz için.
(A)