Otomobil sahibi olmak birçok masrafı da beraberinde getiriyor. Aracın bakımı, tamiri gibi farklı harcamaları yapmak zorunda kalıyorsunuz. Bir de beklenmeyen sorunlar karşınıza çıkabiliyor. Örneğin aracın plakasının kaybolması veya çalınması gibi. Bu durum çok sık yaşanıyor. Turizmavrupa.net sayfamıza geçtiğimiz gün ulaşan bir fotoğrafta gurbetçi bir vatandaşımızın plakasını Türkiye’de düşürdüğü yer almıştı. Muğla’nın Ortaca ilçesinde bulunan Almanya’nın Esslingen kenti plakası ile yapılan paylaşım sonrası aracın sahibi bulundu. Araç sahibi bu sayede büyük bir dertten kurtuldu. Çünkü plakasız bir araçla seyahat etmek birçok sorunu beraberinde getiriyor.
Trafiğe çıkmak yasak
Aracın bir plakasının eksik olması kötü, ikisinin birden olmaması ise daha kötü. Yaşadığınız ülkede bu başınıza gelirse bir şekilde sorun çözülebiliyor, ancak yurtdışında olduğunda iş hiç de kolay değil. Alman Otomobil Kulübü ADAC’nin verilerine göre sadece Almanya’da yılda 160 bin plaka çalınıyor veya düşerek kayboluyor. Bunlar daha çok plastik bir çerçeve içine yerleştirildikleri için araç seyir halindeyken bir çukura girildiğinde kolayca yola düşebiliyorlar. Ayrıca çıkarması kolay olduğu için de hırsızlar tarafından kolayla çalınabiliyorlar. Şunu unutmamak gerekir ki plakasız bir araçla trafiğe çıkmak yasak. Bu kural her ülkede geçerli.
Kötüye kullanabilirler
Eğer bu durum yaşadığınız ülkede başınıza geldiyse ilk yapmanız gereken olayı hemen polise bildirmek. Çünkü sizin plakanızla birileri bir suç işleyebilirler. Bunu engellemek için zaman kaybetmeden “Plakam çalındı” ihbarında bulunmanız gerekiyor. Sadece bir örnek verelim. Kötü niyetli kişiler sizin plakanızı kullanarak öreğin bir soygun gerçekleştirebilirler veya bir trafik kazasına karışabilirler. Eğer bu tür durumlarla karşılaşmak ve mahkemelik olmak istemiyorsanız yetkili makamları hemen haberdar edin. Araç sigortasına bilgi vermeyi de unutmayın.
Para cezası var
Daha sonra yapılması gereken ise yine yetkili makamlara başvurarak yeni bir plaka çıkartmak. Ancak bunu yaptıktan sonra trafiğe çıkmanız mümkün olur. Aksi taktirde bir trafik kontrolüne denk gelirseniz ceza ödeyebilirsiniz. Çalınmış olması veya düşürmüş olmanız da bir önemi yok. Örneğin Almanya’da bunun cezası 60 Euro. Gerçi yetkililere plakanızı kısa süre önce kaybettiğinizi belirtirseniz genelde cezadan kurtuluyorsunuz.
Plaka yurtdışında kaybolursa ne yapmalıyım?
Plakaların yurtdışında kaybolması ve çalınması durumunda iş biraz zorlaşıyor. Çünkü yabancı ülkede yeni plaka çıkarttırma imkanınız yok. Sürücü burada da polisi ve araç sigortasını haberdar etmeli ve yetkili makamlardan kaybolduğu veya çalındığına dair belge almalı. Eğer sadece biri eksikse transit geçeceğiniz ülkelerde ceza ödemeyi göze alarak yaşadığınız ülkeye seyahat etmeyi deneyebilirsiniz. Ancak ikisi eksik olmasında bu pek mümkün görünmüyor. ADAC bu konuda şu bilgiyi veriyor: İki plakası da olmayan aracın trafiğe çıkması imkansız. Bu durumda olan bir sürücü ancak aracını bir çekici yardımı ile kendi ülkesine götürebilir.
Nasıl önlem alabilirim?
Bu sorunları yaşamak istemeyen sürücüler tedbir alabilirler. Öncelikle plakaları araca vida yardımıyla monte ettirmek daha güvenli. Ayrıca bunu yaparken özel geliştirilmiş vidalar kullanmak da mümkün. Bu özel vidaları normal araç gereçlerle açamıyorsunuz. Bunun için özel tornavidalar mevcut. Böyle olunca hırsızlığı engellemiş oluyorsunuz.
(A)
En uygun uçak ve tatil fırsatları için tıklayın
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur