Seyahat sırasında pasaportunu kaybedenler gereksiz yere zaman kaybına yol açan bir süreç geçiriyorlar. Burada doğru hareket etmek ve mümkün olduğunca gereksiz hatalardan kaçınmak gerekir. Öncelikle şunu unutmamak gerekir ki bu belge olmadan seyahat edemezsiniz. Eğer tatil yaptığınız ülkede (Örneğin Türkiye’de) kaybettiyseniz gerekli makamlara başvuruda bulunup yeni bir belge çıkarttırmanız gerekir. “Belki bu belge olmadan da sınır kapısından geçebilirim “yanılgısına kapılmayın. Geçmek istediğiniz ülkelerdeki kontrollerde sizi büyük ihtimalle geri çevireceklerdir. Türk makamlarının (www.konsolosluk.gov.tr) konuyla ilgili verdiği bilgileri aşağıda bulabilirsiniz:
Soru: Pasaportumu kaybedersem ne yapmalıyım?
Cevap: Eğer pasaportunuz çalınırsa, derhal yerel polise başvurunuz ve pasaportunuzu kaybettiğinize dair bir belge alınız (Bu bildirimi yapmanız pasaportunuzun üçüncü şahıslarca yasadışı kullanımı halinde haklarınıza zarar gelmemesini de sağlayacaktır.) Bu belge ile en yakın Nüfus müdürlüğüne veya yurtdışındaysanız Büyükelçiliğimiz/Başkonsolosluğumuza giderek yeni pasaport başvurusu yapabilir veya Türkiye’ye dönüşünüzü teminen geçici pasaport alabilirsiniz. Kayıp veya çalıntı pasaportlar sınır kontrollerinde kolayca tespit edilebilmektedir. Bu nedenle, sınır makamlarının bilgilendirilmesi amacıyla durum en kısa sürede başvuru merkezlerine (yurt içinde en yakın karakola ve Nüfus Müdürlüklerine yurt dışında ise mesai saatleri içinde konsolosluklara) bildirilmelidir.
Soru: Pasaportlarda parmak izinin de saklandığını duydum. Parmak izim nerede kullanılıyor?
Cevap: Pasaportların içeriğinde bulunan çipte kişiye ait parmak izi, biometrik fotoğraf ve kişiye ait tüm bilgiler isim, soyisim, cinsiyet, fotoğraf, doğum tarihi, doğum yeri ve imza dijital olarak saklanmaktadır. Bu bilgiler sınır geçiş makamları tarafından pasaportun kişiselleştirilmiş sayfası açılıp özel okuyucuya yerleştirilmek suretiyle okunmakta ve pasaporttaki kişisel bilgiler kimlik tespiti amacıyla kullanılmaktadır. Başvuru sırasında alınarak sisteme aktarılan, dijital imza ile imzalanan ve pasaportunuzun kişiselleştirilmesi için kullanılan biyometrik verileriniz, tanzim merkezi tarafından hatalı basım-kayıp vb ihtimallerine karşı bir süre saklanmakta ve bu sürenin sonunda imha edilmektedir.
Soru: Pasaportumun yongasında hangi bilgilerimin bulunduğunu nasıl görebilirim?
Cevap: Pasaport içinde bulunan çipte (yonga) parmak izi, biometrik fotoğraf ve kişiye ait tüm bilgiler isim, soyisim, cinsiyet, fotoğraf, doğum tarihi, doğum yeri ve imza dijital olarak yeralmaktadır.
Soru: Pasaport üzerindeki kişisel bilgilerimi değiştirebilir miyim? Örneğin, adımı ya da doğum tarihimi değiştirebilir miyim? Bu konuda mahkeme kararı varsa ne olacak?
Cevap: Üretildikten ve kişiselleştirildikten sonra Pasaport üzerindeki bilgiler değiştirilememektedir. Pasaport yongaları yetkili kişiler tarafından kullanılan özel cihazlar tarafından bir kez yazıldıktan ve şifrelendikten sonra salt okunur bir hale gelecek biçimde tasarlanmıştır. Diğer bir deyişle kişisel bilgiler yongalara sonradan değiştirilemez bir şekilde yazılmaktadır. Bu nedenle, tanzim hatası veya mahkeme kararı sonucu dahi olsa pasaportunuzdaki bilgilerinizi değiştirmek isterseniz yeni bir Pasaport başvurusunda bulunmanız gerekecektir.
Soru: Bir Kişi En Fazla Kaç Pasaport Alabilir?
Cevap: Bir kişi en fazla iki pasaport alabilmektedir.
(A)